Jablková sezona

Máme sad, velký sad plný jabloní a švestek. Tento rok se opravdu urodilo a tak už od podzimu vymýšlím, jak ještě zpracovat jablíčka, my máme hlavně odrůdu rubín, šťavnaté, sladkokyselé plody, které poměrně dlouho vydrží.


Začala to moštovánín, sběrem jablíček do kvasu (teď se vypaluje) a hlavně uskladněním jablek k dědovi do sklepa. Jablíčka tam jsou vyskládané pěkně v poličkách jako exponáty v galerii, ne žádné bedýnky, ale tak aby měly kolem sebe prostor. Sem tam mezitím pastička na myši, takže bacha při vybírání těch nejlepších kousků. Každopádně už některé začínají jakoby kožnatět a tak vymyšlím dál.
Nakonec jsem koupila sušičku ovoce a po večerech krájím a dávám sušit. A taky jsem začala vyrábět pyré pro naše pískle.

Jablkové pyré

Protože je určené pro batole je recept úplně oproštěn od jakýkoliv přidaných látek. Takže jen oloupané jablka zbavená jádřinců zalijeme kojeneckou vodou a vaříme dokud nezměknou. Potom částečně slijeme vodu, tak aby nebylo pyré příliš tekuté, rozmixujeme a můžeme plnit do malých zavařovacích skleniček. Kdo má jablka kyselejší může samozřejmě dosladit. Zavařovala jsem jen tak v hrnci, ne v zavařovacím, po dobu asi 15 minut.


Komentáře

Oblíbené příspěvky