Ricottový koláč s pórkem

Zimní recept na využití ricotty tentokrát spolu s pórkem. Může být jako večeře nebo se salátem jako lehký oběd.



Na koláč je potřeba křehké těsto, dá se koupit hotové (např. od firmy Wewalka), já si ho vyrábím sama:

280 gr hladké mouky
140 gr změklého másla nakrájené na kousíčky
1/4 lžičky soli
8 lžic studené vody

Na válu prosyjeme hladkou mouku, přidáme sůl a posypeme máslem. Prsty vypracujeme drobenku. Postupně po lžících přidáváme studenou vodu, aby se z těsta stal kompaktní hrouda. Tu pak zabalíme do potravinové fólie a dáme na 30 minut zchladit do ledničky.

Těsto je univerzální a používám jej i na sladké koláče.

Na náplň koláče:
250 gr ricotta
1 lžíce másla
100 ml smetany
2 vajíčka
1 velký pórek
100 gr nivy
sůl a pepř

Těsto vyválíme cca na kruh do koláčové formy o průměru asi 20 cm. Do okrajů dotlačíme těsto prsty a propícháme vydličkou. Troubu předehřejeme na 200 C. Vystřihneme si z pečícího papíru kruh o velikosti koláče, který na koláč položíme a zatížíme luštěninami (mám skleničku s luštěninami, které na zatěžování koláčů používám furt dokola). Dáme péct na 10 minut. Potom odděláme papír a dáme péct ještě na 5 minut. Troubu snížíme na 180 C.
Na másle si mezitím osmažíme na kolečka nakrájený pórek dokud nezměkne. V míse promícháme ricottu, smetanu, vajíčka a nastrouhanou nivu. Přidáme změklý pórek z pánve a pořádně promícháme. Osolíme a opepříme. Směs ochutnáme, jde o výslednou chuť koláče.

Nalijeme na koláč, zahladíme a dáme péct na 30 minut do trouby na 180 C, dokud není směs tuhá a lehce nazlátlá. Podáváme ještě teplé se salátem.





Komentáře

Oblíbené příspěvky