Červený kameň - výlet za sýrem

Protože se čas od času přemůžu a u rodičů sednu na kolo, dávám tip na skvělý cyklovýlet na československém pomezí z výchozí stanicí v Brumově-Bylnici. Jde o cca 50 km okruh, co je ale důležité je, že po cestě potkáte skvělou agrofarmu, kde se dá dobře nakoupit a také krásné kochající výhledy.

Takže vyrážíme z Brumova směrem k přechodu ve svaté Sidonii. Kdo nebyl nikdy v Brumově, ať hópne na brumovský hrad, je přímo nad cestou, prohlídka zabere ani ne 30 minut (nejde o hrad, ale o zříceninu), ale jsou odtud krásné výhledy na celé městečko a rybníky. Takže, kdo byl, jedeme dál... projedem přes bývalý hraniční přechod a pokračujeme furt stále za nosem do Nemšové. Bohužel je to po docela frekventované silnici, slíbená cyklostezka se prý už řeší (aspoň papírově), tak se jí snad dožiju. V Nemšové odbočíme doleva na Pruské, tady se provoz už trochu zklidní a můžete si užívat výhledy na vršatecké bradlo a na slovenské dědinky. Za Pruským je potom odbočka na Červený kameň a tady už je provoz skoro nulový a jedeme krásně mezi vysokými kopci Bílých karpat a už to tu voní lesem a za chvilku vykukne Červený kameň, ta skála, po které se celá dědina jmenuje...


Červený kameň
Zdroj: www.sme.sk

Úplně na konci dědiny je slíbená agrofarma ( http://www.agrofarma.sk/  ), kde mají hned za vchodem podnikovou prodejnu. Mívají otevřeno přes týden, o víkendu bohužel nevím... A co tam nakoupit? Všechno... Já mám od nich ráda veškeré sýry - oštiepky, parenice, bryndzu, výborné je jejich máslo a taky sýr Vršatec (parmezánový typ). Teď jsem vyzkoušela i ricottu a taky výborná. Takže eura a batůžek s sebou...

Nad Nedašovou Lhotou
www.panoramio.com

No, po nákupu nás čeká dlouhé mírné stoupání po téměř nevyužívané cestě směrem k hranicím, tady nás tatínek tahával lyžovat na vlek Kaňúr, ach... nostalgie. Přejedem přechod a opět jsme na české straně a to nad Nedašovou Lhotou, tam si na křížku vytáhněte svačinu (sýry z agrofarmy) a kochejte se, teď už bude jen asi desetikilometrové klesání stále po hlavní cestě, takže to nejhorší už je za Váma.

Tak to je můj oblíbený cyklokruh, na tom našem Valašsku. Mám to tam ráda... Atmosféru této krajiny a její "nekomerčnost".


Tak a tady ještě mapa


Komentáře

Oblíbené příspěvky