Tip na výlet - Slovinsko: trasa od Bledu k sedlu Vršič

Pokud naše cestování vezmeme jako jízdu od severu k jihu Slovinska, jediná možná cesty k překonání Julských Alp je přes sedlo Vršič. Od Bledu se tedy vydáváme směrem na Krajnsku Goru (jedno z větších měst v této oblasti) a po cestě můžeme navštívít dvě přírodní zajímavosti: soutěsku Martlujka s vodopádem a jezírko Zelenci.

Soutěska Martlujka a vodopád

Nejlépe je nechat zaparkované auto ve vesnici Gozd Martuljek a vydat se po značené turistické cestě směrem k soutěsce. Soutěskou teče potůček a je velice malebná, jde asi o dvoukilometrovou tůru, která nás zavede ke spodnímu vodopádu na konci soutěsky.
Na začátku tůry jsou krásné výhledy na masiv před vámi, případně lze za vodopádem pokračovat dále ještě asi 2 kilometry k chatě Bivak pod Špikom nebo k dalšímu - vrchnímu vodopádu. Cesta zpátky je ta samá.



Jezírko Zelenci

Jezírko se nachází asi 3 km za Krajnskou Gorou směrem na západ, jde o přírodní rezervaci, kde se nachází vzácní ptáci a ryby. Jak už název napovídá jezírko je krásně zelené a je termální, krásně lze ve vodě vidět vytryskávající teplou vodu. Zaparkovat se dá přímo u jezírka, je tam malé parkoviště. Dřevěnými chodníky se dostanete k jezírku a k malé vyhlídkové věži. Jde o maximální půlhodinovou zastávku.



V Krajnské Goře je odbočka směrem na Vršič, asi za 1 km za městem se ještě nachází další malé jezírko, tentokrát se sochou Zlatoroga (bájné zvíře Julských Alp), lze se ale projít po řečišti říčky Pišnice a udělat si představu, jak se naplní pokud taje sníh v Alpách.


Velice krkolomnou cestou plnou serpentin dojedeme do sedla Vršič, které je výchozím místem pro vysokohorské túry, začíná se zde například dvoudenní tůra na nejvyšší horu Triglav. My se do takových akcí nepouštíme, takže můžu doporučit např. trochu náročnější tůru k Prisojnikovu oknu, jen pozor vedou k němu dvě cesty, jedna je sice náročná, ale dá se zvládnoot jen v dobré obuvi, druhá už je via ferrata.




Komentáře

Oblíbené příspěvky