Tip na výlet: Slovinsko - Oblast Slovinského krasu

Cestou na jih k moři od Julských Alp budeme projíždět především oblastí slovinského krasu, ve kterém se kromě krásných jeskyní nachází taky pár zajímavostí, odlišného rázu než jaké jsme navštívili v oblasti Julských Alp.

Vesnička Štanjel

Na severu oblasti, jihovýchodně pod městen Nova Gorica se nachází malebná středověká vesnička Štanjel. Jde o místo, které si zachovala středověký ráz a trochu připomíná francouzské Carcasone. V centru obce se nachází malé parkoviště, kde si necháte auto a můžete se vydat úzkými uličkami kamenného městečka. Vše je ještě zpříjemněno faktem, že jde o vinařskou oblast, a v zákoutích se nachází pár maličkých vináren. Jde tak o příjemnou přestávku cestou na jih.






Škocjanska jama

Kousek od dálnice A1 se nachází jedna z nejkrásnějších jeskyní Evropy, a to Škocjanská jama. Není tak známá jako její slavnější sestra Postojna jama, ale díky tomu, zde nemusíte čekat velké divadélko kolem a opravdu jen krásný zážitek. U vstupenek si vás průvodci rozdělí do několika skupinek podle jazyka a můžete vyrazit do jeskyně. Jeskyně mně osobně připomínala podzemní zemi Morii z Pána prstenů.

Jsou zde velké dómy, můstky a obrovské krápníky. Zaujal mě hlavně ten, ve které je i vodopád a pod sebou v cca 50 metrové hloubce tušíte říčku. Vtipné pocity jsem měla i se zabezpečení, tam, kde by u nás bylo "betelné" zábradlí, měli Slovinci drátkové zahradní pletivo.


Prohlídka končí v obřím dómu, kde se už i může fotit. Zpět k parkovišti Vás vyveze zubačka nebo si můžete vyšlápnout pěšky. Celá prohlídka trvala asi 2 hodiny a bylo to o něco volnější než, jak jsme zvyklí z prohlídek v České republice.





Postojna jama

Vstup do Postojne jamy byl poměrně vysoký, můžete ale očekávat zajímavé zážitek, který asi nikde jinde nezažijete. Do podzemí Vás zaveze vláček, u vstupu si pak v jezírku můete prohlédnout záhadného živočicha žijícího pouze v těchto jeskyni a to macaráta. 


Jde o jeden z nejdelších zpřístupněných jeskynních systému, takže počítejte opravdu s dlouhou prohlídkou trvající opět cca 2 hodinu. Nečekejte ale malé skupinky, jako jsme zvyklí u nás, opět jde o velké skupinu návštěvníků (i několik stovek), rozdělených podle jazyků.




Predjamski hrad

Kousek od Postojné jamy se nachází Predjamski hrad. Jde o hrad postavený před systémem jeskyní, ale i tak je na pohled velice zajímavý.





Bohužel jsme neměli zrovna štěstí na prohlídku, bylo obsazeno na dlouho dopředu, takže jsme se jen podívali, ale i jen kvůli tomu tam stojí za to zajet. Kromě hradu se dají prohlédnout i jeskyně za hradem, což jsme teda bohužel na místě nezjistili.





Komentáře

Oblíbené příspěvky