Bezový sirup (z květů)

Nejlépe využít květy hned na začátku jejich sezony.




2,5 kg krupicového cukru
2 citrony (pořádne omyté) nebo raději bio - škrabkou na brambory oloupaná kůra, nakrájené na kolečka
20 velkých květenství černého bezu (beze stonku)
85 g kyseliny citronové

Květy lehce opláchneme ve studené vodě, aby se zbavily nečistot. V hrnci smícháme 1,5 l vody a 2,5 kg cukru a necháme pomalu vařit, aby se cukr rozpustil. Občas promíchejte, aby se cukr nepřipálil. Jakmile se cukr rozpustí, přiveďte k varu a odstavte. Vsypte květy, citronovou kůru, citrony a kyselinu citronovou, přikryjte a nechte 1 den odležet.
Na druhý den přelejte přes čistou utěrku, zbylou směs vymačkejte. Lze i zavařit.

Komentáře

Oblíbené příspěvky