Ratatouille

Tento recept, je takovou směsicí klasického, ale zdlouhavého postupu podle Julie Childe a snahou si to aspoň trochu zjednodušit.



1 lilek
2 menší cukety
3 stroužky česneku
1 větší cibule
1 plechovka krájených rajčat (použila jsem domácí) nebo 8 čerstvých
hrst oliv (lépe černých)
olivový olej
sůl
pepř
bazalka (nejlépe čerstvá)

Lilek a cuketu nakrájíme asi na centimetrová kolečka, posolíme a necháme vypotit asi půl hodiny. Osušíme papírovým ubrouskem nebo utěrkou. Na pánvi rozehřejeme olej a postupně na něm opečeme lilek a cuketu pěkně do zlatova. Vyndáme zpět na talíř. Ve velkém, nejlépe litinové hrnci na oleji osmažíme na kostičky nakrájenou cibulku, na poslední minutu přidáme na plátky nakrájený česnek, potom rajčata a osmaženou cuketu a lilek, olivy nakrájené na kolečka. Všechno promícháme a necháme cca hodinu a půl probublávat, případně trochu podlijeme vodou a semtam zamícháme. Na konci zeleninu osolíme, opepříme a přidáme hrst bazalkových lístků. Já mám nejradši z čerstvým bílým pečivem posypané parmazánem, někdo podává s pečeným bramborem nebo jako příloha k masu. A nejlíp si k tomu vaření pustit Ratatouille od Pixaru.

Komentáře

Oblíbené příspěvky