Olivový chleba
Chléb vonícím olivovým olejem a olivami, skvělý k jídlům jihoevropské kuchyně.
200 gr celozrnné pšeničné mouky
450 gr hladké mouky
1 lžička soli
7 gr instantního droždí
4 lžíce olivového oleje
100 gr oliv (nakrájený, na barvě nezáleží)
350 ml vlažné vody
Všechny ingredience vsypeme do míse a zpracujeme. Buď rukou nebo robotem, dokud není těsto krásně pružné, trvá cca 10 minut. Uděláme z něj kouli, dáme jej do mísy vytřené olejem a kouli taky pomažeme. Necháme pod čistou utěrkou kynout na teplém místě hodinu a půl. Vykynuté těsto přesuneme na vál a lehce rozválíme, placku pak zatočíme, jako když ždímáme prádlo a konce podložíme pod bochník, položíme na plech vymazané olejem, potřeme teplou vodou a pečeme 40 minut v troubě vyhřáté na 200 dokud chleba nezezlátne. Necháme ho vychladnout na mřížce.
200 gr celozrnné pšeničné mouky
450 gr hladké mouky
1 lžička soli
7 gr instantního droždí
4 lžíce olivového oleje
100 gr oliv (nakrájený, na barvě nezáleží)
350 ml vlažné vody
Všechny ingredience vsypeme do míse a zpracujeme. Buď rukou nebo robotem, dokud není těsto krásně pružné, trvá cca 10 minut. Uděláme z něj kouli, dáme jej do mísy vytřené olejem a kouli taky pomažeme. Necháme pod čistou utěrkou kynout na teplém místě hodinu a půl. Vykynuté těsto přesuneme na vál a lehce rozválíme, placku pak zatočíme, jako když ždímáme prádlo a konce podložíme pod bochník, položíme na plech vymazané olejem, potřeme teplou vodou a pečeme 40 minut v troubě vyhřáté na 200 dokud chleba nezezlátne. Necháme ho vychladnout na mřížce.
Komentáře
Okomentovat