Recence knihy: Nevědomý svědek - Gianrico Carofiglio - 60%

Na obálce knihy je uvedeno, že se jedná o "detektivní román", ten samotný pocit získáte také z výtahu obsahu na přebálce knihy. Rozhodně se ale nejedné o detektivku a čtenáři, kteří s tímto očekáváním ke knize přistupují, budou nakonec zklamáni. Jde spíš o právnický thriller, i když slovo thriller opět není příliš na místě, spíš tedy tento žánr nazývejme "právnický román".




Hlavním hrdninou je italský právník, který zrovna prochází osobní krizí, rozvedený čtyřicátník,který se potácí na hraně depresí, úzkostí a hledáním sám sebe. Naštěstí dokáže všechny tyto stavy s nadhledem komentovat, takže mě tato dějová linka v závěru bavila nejvíc a mrzelo mě, že není příliš dotáhnutá do konce, že v závěrečném právnickém entré vezme za své...
Takto narušený právník bere bez racionálních pohnutek případ černocha obviněného z vraždy malého chlapce a vstupuje do jeho procesu, který se koná v tzv. americkém stylu - tedy s porotou, s proslovy atd. Už od začátku, kdy jste jako čtenáři seznámeni s důkazy obžaloby, vás napadá: A co presumpce neviny? Obvinění je totiž viditelně postaveno jen na příslušnosti k menšině.
Trochu jiný rozměr kniha dostává, pokud si přečtete medailonek autora a zjistíte, že se jedná o skutečný příběh. Nastavení právnické systému v Itálii je ve světle tohoto románu poněkud překvapivé a pro laika i šokující.

Kniha je nastavena ne jako hledání viníka vraždy, ale jako obhajoba nevinnosti obžalovaného. Pokud si to čtenář uvědomí brzy, bude ho kniha bavit a nebude čekat, kdy už to konečně začne...




Komentáře

Oblíbené příspěvky