Výletní cíl: Vídeň - Haus des Meeres (Dům moří)

a Vídni je skvělé to, že jde o pravé evropské velkoměsto a přitom leží hned za humny. Náš výlet s dětmi (1 a 3 roky) jsme vzali jako test, zda už nějaký podobný výlet s dětmi zvládneme - no, nedopadlo to přesně podle našich představ, ale myslím, že jsme si v závěru víkend užili opravdu všichni.


Doprava:
Do Vídně se můžete dostat vlakem a busem velmi snadno. Z Prahy i z Brna jezdí přímé linky. Z Brna trvá cesta vlakem 1,5 hodiny a na trase jsou taky speciální vagóny pro děti - s kinem a pidi hernou. Bohužel jen cenově vyjde cesta vlakem podstatněji dráž než autem... Nádraží leží v centru a vlak staví i na okraji Vídně. Cesta autem se dá, bez navigace samozřejmě ani ťuk, ale to už tak ve velkých městech bývá :) Nejhorší bylo parkování, po celé Vídni je jenom pár míst, kde můžete parkovat  - velké parkovací domy na okrajích Vídně. Dopředu se podívejte na mapu, abyste zbytečně nebloudili :)

Ubytování:
Od té doby, co máme děti, tak už valíme jen přes airbnb.com. Měli jsme pěkný dvoupokojový byt přímo u Schönbrunnu. Nabídka je samozřejmě široká...

Co ve Vídni s dětmi? Samozřejmě s těmi většími si můžete projít centrum a historické budovy. Já přidávám typy na pár míst vhodných pro ty nejmenší, kde se ani dospělí nudit nebudou...

Haus des Meeres




Dům moří byl důvod, proč jsme vůbec výlet s dětmi podnikli. Přiznám se, že jsem to chtěla vidět hlavně já. Nalákali mě fotky a tak jsem zlanařila rodinu, a i když byla má očekávání vysoká, sklutečnost je opravdu předčila. Haus des Meeres najdete kousek od hlavní nákupní "štrase" Mariahilfestrasse. Jde o bývalou protileteckou věž z druhé světové války, kterou přestavili na městské mořské akvárium. Vzhledem k dispozici věže jsou expozice "hnané" spíš do výšky :)
Celé akvárium má cca 10 pater, přitom některá patra jsou spojená a mají vždy nějaké téma. Já výpichnu jen ty, která zaujala naše děti nebo mě. Ale stejně mám pocit, že jsem něco v prohlídce vynechala :)


Hned u vstupu si můžete pohladit japonské kapry a vydáte se podmořským tunelem, respektive válcem. Vodu tu vidíte opravdu v 360 stupních kolem sebe. Jen škoda, že jde o nepříliš zajímavý Atlantský oceán - holé skály a ve srovnáním s tím, co bude následovat ve vás ryby nezanechají moc velký dojem. Jako úvod skvělé - navnadí vás na to, co všechno ještě uvidíte.
Následují obrovská terária s hady, jakože fakt těmi obrovskými...To jsem si moc dobře neprohlédla, raději prchala dál za velkými žabami a pavouky. Ty žáby byly fakt megaóbr, ani jsem netušila, že něco takového existuje.
Co pobavilo všechny, byla nádrž s rybkami pedikérkami a manikérkami, které okusují kůži. Do velké nádrže si můžete dát ruce a dívat se na ty malé potvůrky, jak si pochutnávájí. Zvláštní pocit. V té samé místnosti je i hmyz a ryby s dokonalými mimikrami - větvičky, lístečky, kameny. U toho jsme strávili opravdu hodně času hledáním.
Po stranách věže jsou udělané cca přes tři patry jakési skleníky. Jeden z nich je zaměřen na krokodýly. Ten moc nezaujal, respektive nás tam zaujalo něco úplně jiného - skleněné trubky, které vedou u zábradlí a ve kterých můžete pozorovat mravence, jak si nosí svou kořist. To vše pod dohledem opiček, které jsou v tomto prostoru "na volno".



Druhá prosklená část byla úplně skvělá - tropický prales jako z Indiany Jonese. Plný visutých lávek a schodišť. V přízemí byla akvária, ve kterých byly skleněné tunely pro děti. Mohly si tak lépe prohlédnout vnitřek akvárií. Opičky, tropické ptáky a ostatní havěť je tu opravdu na dosah ruky, do toho krásný vodopád. Po tomto asi nejnáročnějším úseku na hlídání dětí je kavárna :)
Následuje obrovské akvárium vysoké minimálně 6 metrů se žraloky, rejnoky a obrovskými želvami. Jde o ohromující prostor, který si můžete prohlédnout ve dvou patrech.
Pro mě byla zajímavé akvárium s velekraby, které děti docela dost vyděsili.
Na obvodu věže a na jeho střeše pak najdete krásné vyhlídkové balkony a terasy.
Je tam toho strašně moc a toto je opravdu jen cca 50% toho, co uvidíte.
Jako absolutního laika v oblasti akvaristiky mě to úplně dostalo. Věřím tomu, že koho tato problematika zajímá, bude v sedmém nebi.


Jinak, co se týče cestování s kočárkem. Dole v přízemí najdete parkoviště pro kočárky, ale lze s ním  cestovat i po budově. Patra jsou spojena výtahem.
Vstupné bylo vyšší - 17,6 E za dospělého, děti do 3 let zdarma, do 5 let 5E, potom 8E. Ale stojí to za to, Doporučuji, vydržíte tam opravdu několik hodina nestihnete se nudit.





Komentáře

Oblíbené příspěvky