Švestkový crumble

Crumble nebo také česky krambl je velmi oblíbený dezert především v anglicky mluvících zemích. Vlastně se jedná o silnější vrstvu do křupava zapečené máslové drobenky, pod ní se ukrývá ovoce, které během zapékání pustí šťávu. Ta se pak částečně vsákne do drobenky. Jde o dobrotu na přípravu velmi jednoduchou a přitom poměrně zdravou. V podstatě ale můžete švestky nahradit jakýmkoliv sezónním ovocem, které se zrovna urodilo, včetně jahod, malin, borůvek, rebarbory, atd.



Ovocný základ:
500 g vypeckovaných švestek
100 g třtinového cukru

V malém rendlíku svaříme na mírném ohni ovoce s cukrem, bude nám to trvat asi 15 minut. Cukru můžeme dát i méně, pokud je ovoce sladké. Švestky pustí hodně šťávy, tak se nebojte, že se vám bude směs připalovat.
Pokud si chcete postup zjednodušit, dejte ovoce přímo do zapékacích misek a zasypte poměrnou částí cukru. Jen je potřeba neplnit až po okraj, šťáva ráda přetéká.

Na drobenku:
100 g ovesných vloček (ale můžeme použít i jiné např.špaldové)
100 g špaldové mouky (také můžeme použít jinou, třeba celozrnou pšeničnou)
50 g třtinového cukru
50 g změklého másla
1 lžička skořice

Ze všech ingrediencí vypracujeme v prstech drobenku.

Do zapékacích misek nebo do jedné velké misky vlijeme svařené ovoce cca 1 cm pod okraj a zasypeme drobenkou. Pokud zapékáme v malých miskách, dáme raději ještě na plech. Šťáva ze švestek ráda vybublává ven.
Pečeme v rozehřáté troubě na 180 °C cca 30 minut. Můžeme podávat ještě teplé, skvěle chutná z kysanou smetanou.


Komentáře

Oblíbené příspěvky