Tipy na výlet - Slovinsko: Bled a jeho okolí

Nejsem žádný vysokohorský nadšenec, ale ani nenáročný turista, mám ráda zajímavé místa za přiměřenou námahu, nejlépe ještě s odměnou na konci ve formě chaty nebo horské boudy. Slovinsko jsem projela několikrát, a proto hodím několik tipů na zajímavé výlety ve Slovinsku, především ve slovinských Alpách a jeho podhůří.

Bled a jeho okolí



Většinou přijíždíme do Slovinska přes rakouský Villach a potom tunelem pod pohořím Karavanky. Prvním záchytným bodem může být lázeňské město Bled v jehož okolí se taky nachází pár turistických zajímavostí. Samotné městečko není zase až tak zajímavé, je zde pár malebných uliček, starých hotelů (například i vila diktátora Tita, která je zrenovovaná na hotel) a malebných zákoutí, máte jej však prošlé asi za hodinku a to s i cestou na hrad, samotný hrad jsem bohužel nikdy nenavštívila.


Určitě se projděte (nebo objeďte na kole)  kolem dokola celé jezero, na jeho březích se nachází pár dobrých míst na koupání, voda je teplá, jedná se o termální jezera, a nabízí se krásné výhledy buď na Karavanky nebo na masiv Julských Alp i s Triglavem (Nejvyšší vrchol). Nejlepší místa na koupání jsou pláže a mola u Golf Clubu (přesně na opačné straně než je centrum města), nebo u penzionu Mlyn nebo také placené přírodní koupaliště přímo pod hradem.


Po cestě si můžete půjčit lodičku a udělat si krátký výlet na ostrov uprostřed jezera, kde se nachází kostel a klášter. Lodičku lze přivázat k volně přístupným molům a případně se tu i okoupat. Lze také využít hromadný výlet na ostrov na větších loďkách i s veslařem.


 Pokud není počasí ke koupání venku, dají se využít i termální lázně. My jsme navštívili welness hotelu Golf s výhledem na celé jezero a pohoří Julských Alp.

Soutěska Vintgar

V okolí Bledu určitě stojí zato výlet do soutěsky Vintgar. Do vesnice Podhom, která je výchozím bodem k soutěsce, se dá dostat místní dopravou, autem nebo pěšky (je to asi 4 km po asfaltových cestách). My vyrážíme většinou pěšky, abychom si udělali kolečko a nemuseli se vracet k autu. Vstup do soutěsky je zpoplatněn, ale částka byla poměrně adekvátní. Soutěska je hluboká asi 100 m a dlouhá přes 1,5km, vedou jí dřevěné mosty a chodníčky nad průzračně modrou říčkou, která kaskádově padá a meandruje.


 Celá soutěska je zakončena asi 20metrovým vodopádem Šum. Abychom se nevraceli tou samou cestou zpátky, lze na konci soutěsky pokračovat dál po značené stezce ke kapli Svaté Kateřiny, je to asi další 2 km. Je zde krásný výhled do kraje, malá restaurace (výborná pizza) a starobylá kaplička s hřbitovem. Odtud je to pěšky další 2 km zpátky po asfaltových cestách přímo do Bledu.


Soutěska Pokljuška

Další soutěska v okolí Bledu je ale jiného rázu, jedná se soutěsku Pokljuška. Zatímco Vintgar je turisticky hojně navštěvovaný a civilizovaný, tato soutěska jako by vypadla z filmů o upírech a vlcích, je liduprázdná a má strašidelnou atmosféru. Soutěska je od Bledu vzdálená asi 7 km, takže je lepší jet přímo na místo autem, dá se udělat i okruh, pokud pojedem autobusem. Cílové místo je obec Krnica, odkud vede polní cesta k parkovišti před soutěskou. Není příliš dobře značená, takže se musíte většinou zeptat místních.


Soutěska je suchá, bez potůčku a jsou zde hlavně zajímavé skalní útvary, skalní okna a jeskyně, které jsou volně přístupné, také pár chodníčků nad úrovní země, celkově je atmosféry většinou doplněna mlhami, které se zde rády drží.
Na konci soutěsky se lze velmi malou a prudkou značenou stezkou dostat nad úroveň soutěsky a dostanete se k hlavní silnice, po které se dojdete zpět do obce Krnica.



Co se týče ubytování, jsou v okolí jezera dva kempy. Kemp přímo u jezera Camping Bled, který ale bývá často plný. Má výhodnější polohu pro výlety do okolí. Před příjezdem do města je ještě jeden kemp a to rozlohově větší Camp Sobec, kde se také nachází krásné přírodní koupaliště. V městě je hodně hotelů různých kategorií a úrovní. Já můžu doporučit Hotel Savica, Penzion Mlyn nebo dražší Hotel Golf.

Komentáře

  1. Bled je nádherný. Také jsme se tam po cestě z Chorvatska stavili. Do vody jsem vlezl jenom já se synem, ale hned jsme zase vylezli. Voda na koupání úplně nebyla :-D . Procházka kolem jezera za tu zastávku ale stála :-) . Klidně bych tam jel ještě jednou. Děti mají ale radši aquaparky s tobogány a manželka je nejraději doma, kde si zapne klimatizaci , tak je to s nimi těžké :-D .

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky