Tip na výlet - Slovinsko: Bohinj a okolí

Od Bledu je to co by kamenem dohodil k dalšímu velkému slovinskému jezeru a to k jezeru Bohinj. K jezeru je to od Bledu cca 20 km, dá se jet autem i autobusem. Jezero leží mezi krásnými alpskými masivy a není tak turisticky vytížené jako Bled.


Auto je nejlepší nechat ve vesnici Ribčev Laz, ze kterého se dá podnikat spoustu výletů.  V blízkosti se také nachází jediná oficiální pláž jezera a to na východní straně jezera. Voda je o něco studenější než v Bledu, ale rozhodně se to dá zvládnout. Jezero se dá obejít kolem dokola, po severní straně jezera vede příjemná nezpevněná stezka, které lemují malé plážičky, po jižní straně se ale musí jít po asfaltové cestě a ta se hodně táhne.




Vodopád Savica

Nejjednoduším výletem v okolí jezera je ten k vodopádu Savica. Pokud necháte auto ve vesnici Ribčev Laz, lze ji spojit s procházkou po severní straně jezera a pak se na západní straně napojit na značenou stezku vedoucí ke Koči pri Savici (chata) a odtud přímo k vodopádům. V tomto případě jde asi o 15ti kilometrovou procházku tam i zpět. V další variantě lze auto zaparkovat přímo u chaty, potom si vyšlápnete asi jen kilometrové stoupání přímo k vodopádu. Zlatou střední cestou je zaparkovat u hotelu Zlatorog (zde končí i místní autobus) a udělat si asi 8 km túru. Od hotelu Zlatorog se jde velice malebným místem u mostu přes řeku Savicu, které je opravdu kouzelné.



K samotnému vodopádu se jde přes vstupné (cena byla celkem adekvátní) po zpevněných schodech. Je to tam bohužel jak na Václaváku, protože autobusy vozí turisty přímo k chatě a oni si pak vyšlápnou jen ten kilometr k vodopádům. Na vrcholku vás pak čeká bouda budka, ze které je výhled na vodopád, vodopád sám o sobě je krásný, ale je to tak trochu jako v zoologické zahradě.



Lanovka na vrchol Vogel a odtud další výlety

Další možností k výletu je lanovka na vrchol Vogel a odtud absolvovat další výlety. Lanovka má nástupní stanici na západní straně jezera, kousek od kempu Zlatorog. Samostatné jízdné na lanovku bylo poměrně nákladné, ale překonáte tím asi kilometrové převýšení během chvíle, takže jde o poměrně silný zážitek.


Jde o lanovku, která v zimě přibližuje lyžaře do lyžařského centra na hoře Vogel, takže po vystoupení z lanovky se Vám naskytnou výhledy na další menší sedačkové lanovky a vleky. Z opuštěné chaty vedle výstupní stanice (1540 n.m.) jsou krásné výhledy na Triglavský masiv a samozřejmě na samotné jezero Bohinj.


 Z výstupní stanice si můžete udělat výlet nahoru po sjezdovkách k menším vrcholům Orlova Glava (1682 n.m.) - asi 2 km. Případně lze pokračovat ještě výš na Vysoki Orlov rob (1800 n.m.), další 1,5 km do kopce a potom po hřebeni přímo k Vogelu (1922 n.m.), další dva kilometry. Jde už ale o náročnější túry. Nebo lze od výstupní stanice sejít lesy po značené stezce do vesnice Ribčev Laz.



Korita Mostnice

Jde o nepříliš náročný výlet. Výchozím místem může být Ribčev Laz nebo případně vesnice na sever od ní Stará Fužina. Z vesnice vedou značené stezky přímo k ke Koritům Mostnice, jde o koryta řeky zařezané hluboko do skály.

Tentokrát se na ně díváme z vrchu. Cesta je po asfaltové cestě a tak ji jde absolvovat i na kole. Je to opravdu kousek, něco málo přes kilometr, případně lze ještě pokračovat dále po asfaltové cestě k chatě Koča na Vojah (další cca 2 km).



Bohinjské jezero lze také brát jako výchozí místo k túře k triglavským jezerům, kterou jsem zatím neabsolvovala, ale chystám se na ni.

Komentáře

Oblíbené příspěvky