Lamacentrum Hády (Brno-Líšeň)

V brněnském lomu Hády najdete krásnou ukázku ekocentra uprostřed města. Tato funguje jako lamí farma přístupná veřejnosti.

Nejlépe s k lomu dostanete od zastávky Velká Klajdovka (autobusy mířící směr Ochoz u Brna, Jedovnice) nebo MHD bus č.78. Nad restaurací Velká Klajdovka pak je parkoviště, ze kterého vede cesta přímo do lomu.

Celý lom je protkán spoustou stezek a cestiček, takže si můžete udělat několik koleček, s luxusním výhledem na celé Brno. Pro odvážné zde v létě najdete i nudistické koupaliště v jednom z jezírek v lomu. Celý lomem také vede naučná stezka.

Nejlépe se k Lamacentru dostanete po hlavní asfaltové cestě vedoucí do lomu, potom po pěšině směrem do jedné z jam, kde už najdete zmíněnou farmu. Vše je dobře značeno šipkami po cestě. Přímo do Lamacentra se s kočárkem dostává velmi špatně, dá se vyřešit tak, že na posledních cca 50 metrů, kočárek snesete bez dítěte.

Farmu tvoří jen pár malých domečků (stájí) a ohrady s lamami a s ovečkami. Po zaplacení vstupného (40 Kč dospělí, děti zdarma), si celý areál můžete volně procházet (je tu i malé hřiště) a s průvodcem se jít podívat do ohrady za lamami. Lamy si můžete pohladit a nakrmit, děti z toho mají velký zážitek.

Lama centrum funguje o víkendech po celý rok, jen je potřeba si ohlídat přesnou dobu, v zimě je to v neděli od 13 do 15 hodin.

Více o Lamacentru a o jeho akcích najdete zde: www.lamacentrum.cz
Pokud sejdete z Lamacentru směrem dolů, a půjdete po cestě směrem k Maloměřicím, dostanete se k občerstvovacímu kiosku, který funguje hlavně v létě. Je to tak trochu obskurní záležitost, ale mají tam pískoviště, pár hraček a rodiče se při pití piva můžou kochat výhledem na Brno :)

Komentáře

Oblíbené příspěvky