Kukyho stezka

Poslední babího léta jsme využili k výletu na Vysočinu a tady mám tip v okolí Sněžného, které jsou dětem přímo šité na míru.


Trasa, kterou s dětmi opravdu nesmíte na Vysočině vynechat, je Kukyho naučná stezka. Tu najdete na konci vesničky Březiny, má začátek a konec u příjemného penzionu Na Bělisku.
Hned u parkoviště (poznáte podle velkého dřevného Kukyho u cesty) si vezměte z prvního zastavení plánek trasy, spolu s hracími políčky, kde si děti budou dávat razítka na jednotlivých stanovištích. A začíná se hned ve velkém, kousek od penzionu najdeme vodní hrátky - systém kanálů, přehrad, mlýnků a stavidel, kde si děti můžou pořádně prozkoumat vodní živel. Doporučuji nabalit gumáčky a náhradní oblečení a objednat si malé pivo v restauraci...Je to na dlouho a fakt je to baví :)




Potom následuje několik zastavení na okraji lesa - na prvním si můžete uplést pomlázku z vrbového proutí, potom prozkoumat ekologickou zátěž, zahrát si s kuličkami a poznat obyvatele lesa. Tady mám asi opravdu jedinou výtku k celé stezce - stanoviště byla opravdu malý kousek od sebe a prospěl by jim větší rozptyl. Samotná trasa měří jen 500 metrů, myslím ale, že děti by klidně zvládli i delší trasu.

První zastavení v lese je ovšem famózní, na děti i dospěláky tam čeká dům ve stromech se zásobovacím tunelem. Čeká je tu taky hodně úkolů - od postavení toho správného lesního domečku a přiřazování správných razítek stop ke zvířátkům. Kousek od tohoto místa taky najdete malou plážičku u řeky Svratky, kde si opět můžete užít vodní hrátky :)  Je to opravdu kouzelné místo.



No a potom následuje zlatý hřeb stezky - velké plechové auto uprostřed lesa, které si malí pasažéři můžou pořádně užít. Najdete tu taky další lesní hru - házení šišek na cíl...


A pak už nahoru po louce směrem k penzionu, kde se můžete dobře najíst a děti se většinou vrátí na stanoviště č.1 - vodní hrátky - kruh se uzavřel :)

Stezka je moc hezky udělaná - děti se opravdu zabavily na hodně dlouho a ani nemusely znát film Kuky se vrací. Velkým plus bylo přidáváním razítek do hrací kartičky a hledání dalšího místa podle mapky. Moc hezky udělané, více takových míst do našich lesů....


Komentáře

Oblíbené příspěvky