Na vlně Vánoc - Mechanický dřevěný betlém v Horním Lidči

Pokud si ještě trochu jedete na vlně Vánoc, doporučuju s dětmi výlet do vesnice Horní Lideč, kterou najdete na česko-slovenské hranici na Valašsku.


V nenápadné budově za místním moderním kostelem najdete krásný, dřevěný betlém, který, ale rozhodně nestojí za návštěvu jen na Vánoce.
Kromě narození Ježíška jsou zde totiž poutavě ztvárněná lidová řemesla a dřívější život na vesnici - od zabíjačky, těžby v dolu, první lyžaře, hrající se děti a snad všechna klasická řemesla. Krásně rozpohybované a na dohled i pro malé děti.
Vše lemované miniaturami turistických cílů místního československého pomezí - hrady, zámky, zříceniny, poutní místa - můžete se tu inspirovat na další výlety do této krásné části země.
Betlém je otevřený celoročně, můžete se podívat na jejich otevírací dobu: http://www.betlemhornilidec.cz/



V období kolem vánočních svátků je u betléma docela plno a tak se s dětmi spíše přimlouvám na návštěvu mimo toto období. Co určitě doporučuju, je komentovaná prohlídka, ta opravdu stojí za to. Je krátká, věcná a vy si díky ní všimnete věcí, které byste jinak přešli pohledem.

Když už budete v Horním Lidči, nezapomeňte navštívit Čertovy skály ve vedlejší vesnici Lidečko. Jsou velmi snadno přístupné od hlavní cesty. Pro malé děti je ideální obejít tento skalní blok kolem dokola - podle mě je to maximálně kilometr. Užijete si krásné výhledy z "vrchní části skály" a děti dobrodružství ve skalách.



Komentáře

Oblíbené příspěvky