OKOLÍ BRNA #13 - Jeskyně Býčí skála

Jeskyně Býčí skála je otevřená pouze 3 víkendy v roce a ten první skončil právě dnes. Ještě příští a přespříští můžete navštívit tuto výjimečnou lokalitu v Moravském Krasu.

Zdroj: Wikipedie - Býčí skála


My jsme si auta nechali v Adamově a s dětmi se vydali po modré turistické stezce krásným Josefovským údolí. Osobně doporučuji lehkou změnu, aby jste nemuseli jít část cesty po silnici. Využijte stezky, která začíná za garážemi na ulici Josefovská a jděte po pravé straně Křtinského potoka, modrá se k vám brzy připojí a vy se nemusíte stresovat dětmi na silnici.
První příjemnou zastávkou může být restaurace U Kamenného kola , kde si můžete dopřát dobroty z grilu ve velmi příjemné prostředí a děti si můžou pohrát u potoka nebo využít krásné zahrádky. Pro technicky založené stojí za prohlídka i Josefova huť, která je asi kilometr za restaurací. Najdete tu expozici o železářství, krásně opravenou Františčinu huť a také něco málo historii. My jsme se zrovna strefili do obědové pauzy, takže si  prohlídku necháme na příště.

Františčina huť

Hned za rozcestníkem najdete parádní vychytávku této trasy a to samoobslužný lesní bar u environcentra Švýcárna. Pivečko a limonády chlazené v potoce, k tomu truhla plná dobrot pro děti a samozřejmě kasička. Velmi příjemné a milé místo k zastavení.

Samoobslužný lesní bar 

No a teď už hurá na Býčí skálu, po cestě ještě stezka projde jeskyní Jáchymka, která je lehkou předehrou k Býčí skále a v pohodě si ji prolezou i děti.

Jeskyně Jáchymka

A čím je Býčí skála tak výjimečná? Je zachována ve své původní podobě, nenajdete tady betonové chodníky, ani vystřílené tunely. Má svoji mystickou atmosféru a každý průvodce je zároveň speleolog, který má k jeskyni citový vztah.

Vchod do Býčí skály


Zadní částí jeskyně protéká potok. Tato část má pro mě asi největší kouzlo a už jen kvůli ní stojí celá prohlídka za to.




Doporučuji samozřejmě do jeskyně teplé oblečení, ale i pořádné plné boty. V jeskyně je hodně bláta. Vemte si s sebou občerstvení, kromě lesního baru, nikde poblíž nic není. My jsme si udělali piknik u vývěru Křtinského potoka asi 100 metrů od jeskyně, kde jsme se i umyli od bláta.

Určitě doporučuji spojit návštěvu s návštěvou Blanenského muzea, kde mají o Býčí skále, záhadné princezně a celé lokalitě krásně zpracovanou expozici - článek zde.

Celá trasa je i se zpáteční cestou do Adamova cca do 10 km.



Komentáře

Oblíbené příspěvky