OKOLÍ BRNA #7 Zámek Blansko - Muzeum Blanenska

V Blansku - vstupní bráně do Moravského Krasu - najdete pěkné a zajímavé muzeum, ve kterém mysleli na děti. A to se cení :)  Muzeum najdete na zámku, zámek pak blízko náměstí Republiky, kde je velké parkoviště. Od vlakové zastávky Blansko město je to taky kousek. 


V rámci vstupenky do stálé expozice tu najdete několik výstav a heren, které vaše děti určitě zaujmou. V první části vás paní průvodkyně provede výstavou o litině ve zdejším kraji a interiérem zámku. Zkuste se domluvit, že tuto část nebudete absolvovat. Pro malé děti není příliš záživná a byla by škoda si děti znudit hned ze začátku. Tato část prohlídky je zakončená hernou s velkým pískovištěm. Pískoviště je v podstatě archeologické naleziště, kde si děti sami najdou různé nálezy z pravěku, doby kamenné, bronzové, atd. Předměty potom vyhledají na tabulce, kde je k předmětu přidělený číselný kód. Ten potom zadají na sejfy roztroušené po herně a v něm se více dozví o daném předmětu. My jsme měli štěstí a byli jsme v herně sami. Naše děti předškolního věku to opravdu zabavilo na dlouho, chtělo to jen drobnou asistenci rodičů. Rodiče starších dětí se tu můžou pohodlně svalit do sedacích vaků a odpočívat :) 



Pro děti je ovšem zážitek i převlékací zrcadlo, kde se na obrazovce mění kostýmy dle historických epoch, a interaktivní obrazovku s puzzle, pexesem a ještě nějakými dalšími hrami.



Potom následuje další herna, kde jsme si vyzkoušeli poskládat nohu medvěda a mohli využít kreslících stolků. 



No a potom si ještě projdete expozici o životě v době kamenné. Ta je moc hezky udělaná, děti si mohou spoustu věcí prozkoumat a ohmatat. Navštívit pravěký příbytek, utkat látku, dozvědět se něco o tajemné princezně z Býčí skály.  Všechno pěkně interaktivní a expozici jsme si užili opravdu všichni.
Já osobně bych touto expozicí začala, potom teprve pokračovala k pískovišti a skončila kreslením a skládáním kostry.
Toto muzeum určitě stojí za samostatnou výpravu z Brna a samozřejmě ho můžete spojit s návštěvou některých z krásných míst v Moravském Krasu.








Komentáře

Oblíbené příspěvky