Výletní cíl: Líšeň (Brno)

Pro líšňáky to asi nebudou žádné novinky, pro brňáky možná a přespolní zpráva, že v Brně se nemusí chodit jen po centru :)

Líšeň je okrajová část Brna, začíná tady pomalu už Moravský kras. Starou část Líšně spojilo s Brnem obrovské sídliště tzv. Nová Líšeň. Zatímco stará část Líšně si zachovala vesnický ráz, ta nová je prostě klasické sídliště. V čem mají ale líšňáci opravdu štěstí je možnost výletů do přírody, která je všude snadno dostupná. Pár set metrů pěšky nebo pár zastávek MHD tu najdete nádhernou přírodu, romantická zákoutí a také spoustu stezek a cestiček, které s dětmi můžete procházet.

Začněme asi nejznámější a nejviditelnější částí lomem Hády. Výlet sem stojí za to už kvůli výhledu na celé Brno. troufám se tvrdit, že lepší není. Hlavně při západu Slunce a na podzim, je to epesní zážitek. S dětmi si tu můžete postavit z kamení svůj obrazec ve stylu obrazců Nazca a pokochat se výhledem.


Dalším velkým lákadlem v lomu je Lamacentrum - farmička s pár lamami, ovečkami, kozami, zázemím pro návštěvníky. Psala jsem o něm už v jiném článku tu. Od minulého článku tam přibyli nové hrací prvky - bosá stezka a hrací vodní prvky měly u našich dětí největší úspěch :)



Další super atrakcí je Růženin lom - pár jezírek, vysoké rákosí a hlavně stezka v nich Cesta rákosím. Pro malé dobrodruhy je toho tady spoustu k objevování, otisky na dřevěných lávkách, tajuplné stezky. Jsou tu "skály" a především voda :) Pro naše děti zábava minimálně na hodinu. Proběhla i šišková bitva, do písku jsme kreslili písmena, vylezli prozkoumat kamení, pozorovali ptáky a poznávali podzimní listí.
K lomu se nejlépe dostanete od Kynologického klubu Brno Zetor, kde je i parkoviště. Potom prolezete brankou a jste tu. My místní si to dáváme po naučné stezce, která vede z vrchního parkoviště nad hotelem Klajdovka. Po cestě jsme nasbírali šípky a pokochali se výhledem.

   

   


Další oblíbenou brněnskou destinací je Mariánské údolí, kde tady bohužel už bývá dost plno. Soustava rybníků v romantickém údolí totiž láká nejen místní, nově zde  postavili i single trailové trasy, tak už tu není s malými děti moc bezpečno.

Naše oblíbená trasa vede od konečné autobusu 58 - Líšeňského hřbitova směrem ke koupališti U Borovic. Cesta je z kopce, kouzelným lesem a na konci příjemné posezení u rybníka. Tady máte skvělou možnost využít vody. My většinou pořádáme pikniky s výhledem, děti vaří lektvary z vody (erární nádoby s sebou) a taky je to super na pozorování přírody. Je tu moc vážek, žabek, na jaře jsme tu chytali pulce a taky viděli spoustu hadů (hlavně užovek ve vodě). Pro malé přírodovědce ráj.

Případně taky můžete sejít od hřbitova trochu dál k Muchově boudě, příjemné posezení s ne moc příjemnou obsluhou, kde v našem případě vždy probíhá koupačka v Říčce. Počasí nepočasí... Jednou jsem se tady potkala s ornitologem a říkal, že jde o ideální místo pro pozorování vodních ptáků, že je tam spoustu druhů...tak asi jo :)



Zpět se můžete vydat údolím kolem rybníků na konečnou 55 Mariánské údolí. Vždy použijte tu stranu údolí než je ta asfaltová cesta, je tam menší provoz :)

Co se týče občerstvení, není to žádná výhra. Na děti zaměřené Eldorádo nabízí placené nafukovací atrakce, kozy, osly a na můj vkus je tam hodně dětí. Raději zajdeme na jídlo naproti k Rakovi, kde se hodně zlepšili v nabídce i prostředí.

Na druhou stranu od konečné 55 se můžete vydat k Podolí. Po cestě jsou fajn zastavení Zukalovy rybníky, kde se můžete s dětmi podívat na spoustu domácích zvířátek. Najdete tu i příjemnou hospůdku s dětským hřištěm.

Tip na kočárkový výlet celým údolím včetně návštěvy volně přístupných jeskyní je v článku tady.



No a pak máme na Líšni Zetor Gallery a o tom článek tu.






Komentáře

Oblíbené příspěvky