Výletní cíl: Jižní Valašsko

Protože Valašsko je poměrně velké území rozhodla jsem se vám ho rozdělit na tři části - články. Jižní Valašsko - okolí Valašských Klobouk, střední Valašsko - okolí Vsetína a údolí na Velké Karlovice a na severní Valašsko - oblast mezi Rožnovem a Frenštátem.

Jižní Valašsko



Zdroj: http://www.trail-busters.cz/trail.php?x=197

Pokud hledáte opravdu klid, neporušenou přírodu bez návalu turistů doporučuji přírodu právě tuto část Valašska. Nejsou tady vyložené taháky pro rodiny s dětmi, ale místa kde si to užijete všichni :)

Jako střediskové město by se daly považovat Valašské Klobouky, které vám toho pro děti přes léto mnoho nenabídnou - nad městem najdete jedině rozhlednu, ve městě koupaliště. Určitě ale nevynechejte vyhlášenou akci "Mikulášský jarmark", který se tradičně koná v prosinci a děti si užijí přehlídku tradičních valašských čertů a dalších potvor, k tomu tradiční jarmark a parádní atmosféra.

Zřícenina hradu Brumov
Jižně od Valašských Klobouky najdete v městě Brumov-Bylnice zříceninu hradu Brumov. Prohlídka stojí určitě za to, volně přístupné sklepení, ruiny i věž s krásným výhledem. Děti se proběhnou a nikde nejsou limitované. Ve městě je i parádní koupaliště a bohatý systém cyklostezek v okolí. Pan kastelán (nadšený cyklista) vám rád poradí :)



Vršatecké Pohradie
Na slovenské straně hor pak najdete také zříceninu, ale už v mnohem horším stavu. Je ale velmi romanticky zasazená do skal ve Vršateckém Bradlu. Opět nádherné výhledy na slovenskou stranu hranice. Na Vršatec se můžete vypravit pěšky z Brumova, ale s dětmi je kratší cesta z části města Svatá Sidonie. Odtud to je necelých 6 km krásnou krajinou.

Zdroj: www.hotelvrsatec.sk


Čertovy skály
Oblíbenou výletní zastávkou jsou Čertovy skály u Horního Lidče. Skalní stěna je velmi lehce přístupná a obejdete ji s dětmi cca za půl hodiny. Ti odvážnější si mohou vyzkoušet vylézt v některém s krátkých lezeckých úseků. Pod skalou je i malé dětské hřiště.



Mechanický Betlém v Horním Lidči
I mimo vánoční čas je otevřen Mechanický betlém v Horním Lidči (za kostleme). Je krásně zpracovaný a zajímavá prohlídka zaujmula i malé děti. Článek tady.

Pulčínské skály
Moje oblíbená část Valašska - vesnička položená vysoko v horách s nádherným a nepříliš známým skalním městem. U skal je fajn volně přístupné tábořiště, čistý potůček a ve vesnici trempská hospůdka s neuvěřitelným výhledem. Pokud chcete s dětmi vyrazit stanovat do přírody, doporučuji.

Lačnovské skály
U obce Lačnov najdete příjemné rybníky s občerstvením, můžete odtud vyrazit po Naučné stezce Vařákovy paseky k málo známému skalnímu městu Lačnovské paseky. Ty jsou pro malé dobrodruhy jako dělané.


Envirocentrum Vysoké Pole
Ve vesnici Vysoké Pole najdete krásného moderní envirocentrum Pro krajinu. Děti si tu můžou prohlédnout domácí zvířátka, projít krátkou křížovou cestu. Kousek odtud najdete i památník vypálené osady Ploština.

Pivečkův lesopark
Město Slavičín už k Valašsku moc nepatří, ale Pivečkův leospark rozhodně stojí s dětmi za návštěvu. Dřevěnné fantastkní sochy zvířat rozeseté po lese, dřevěné herní prvky a dětský kamenný hrad dělá pro děti tento kousek lesa kouzelnou zahradou. Doporučuji moc.









Komentáře

Oblíbené příspěvky