Kopřivová sezóna

Kopřivová sezóna je v plném proudu, mladou a tudíž nejlepší kopřivu naleznete momentálně úplně všude, takže ji natrhejte (machři bez rukavic, my slaboši s rukavicemi), vybírejte místa, kde nechodí pejskaři a dále od cest (to platí obecně pro všechny bylinky :) Dá se samozřejmě usušit, nejlépe ji ale zpracovat ještě začerstva, kdy má v sobě největší sílu

Kopřiva má univerzální léčivé účinky, obsahuje spoustu vitaminu C, B12 a spoustu dalších, čistí krev, zlepšuje výměnu krve, je močopudná, zlepšuje trávení a celkově  posiluje organismus, taky je protivirová a lze ji použít jako prevenci chřipek a nachlazení, je účinná při léčbě cukrovky a revmatismu, prostě všelék. Tady je několik typů na využití.




Čistící čajová kůra
Na jaře pít 3x denně po dobu týdnů kopřivový čaj, nejlépe z čerstvých kopřiv, cca jednu rostlinu asi 20 cm vysokou na hrnek. Ranní čaj pijeme nalačno. Působí detoxikačně.

Vlasová kůra
Kopřivy jsou velmi účinné ve vlasové kosmetice, zvyšuje lesk, pružnost a prokrvují vlasovou pokožku. 100 gramů najemno nakrájené kopřivy zalijeme 1/2 litrem vroucí vody, po vychladnutí přecedíme, přidáme deci octu. Touto tekutinou omýváme vlasy každý den po dobu cca 10 dnů.

Kopřivový špenát
Kopřiva se dá taky hodně využít v kuchyni a to v úpravě jako špenát, dobré je také kopřivy smíchat s mědvědím česnekem 1:1. Dále se použít do salátů nebo do polévek.

Proti mšicím
Silný odvar z natě lze použít na zahrádce proti mšicím. Sceděným odvarem pokropte postižené rostliny a mšice do několika dnů zmizí.

To je jen pár jednoduchých rad, jak využít kopřivu, samozřejmě jich existuje mnohem víc.


Komentáře

Oblíbené příspěvky