Výletní cíl: Český ráj

Do Českého ráje se vracíme s rodinou rádi. Na poměrně malé oblasti tu najdete spoustu zajímavých výletních cílů, vhodných pro malé i velké, krásnou přírodu, zajímavé zámky a hrady, koupání a nádhernou atmosféru...prostě český ráj to na pohled :)



V rámci Českého ráje najdete nepřeberné množství ubytování, my máme vyzkoušené ubytování na ekofarmě v blízkosti hradu Kost (http://ekofarma-rytirovalhota.wz.cz/) a ubytování v kempu Sedmihorky (http://www.campsedmihorky.cz/ ). Záleží na vás, jestli máte rádi soukromí nebo dáte přednost masovější rekreaci :)
Výlety a výletní cíle máme naplánované s ohledem na děti (2 a 4 roky, takže žádné dlouhé túry).

1. Zámek Hrubá Skála, arboretum Bukovina a Hruboskalské skalní město


Prvním typem na výlet je Hruboskalské skalní město. Auto jsme nechali u zámku Hrubá skála, kde dnes najdete hotel a taky spoustu restaurací, bufetů a stánků s lákadly pro děti. Zajděte se podívat na nádvoří zámku, je odtud hezký výhled a zámek má svoje kouzlo.


K výletu jsem si vymyslela příběh o černokněžníkovi, který bydlel na zámku a dvou malých obřících, kteří bydleli ve skalách. Černokněžníka tak zlobili, že je zaklel v kámen. Postupně jsme šli skalním městem a jednotlivým místům přiřazovali části "obřího" příbytku.
První naší zastávkou bylo Adamovo lože (ložnice malých obříků), kterou najdete hned kousek pod zámkem.
Pak jsme pokračovali k místu Zámecká vyhlídka (po žluté), kde je opravdu nádherný výhled. Ty byl balkón malých obříků, kteří odtud házeli na černokněžníka kameny. Vrátili jsme se k rozcestí a vydali se po červené směrem ke skalnímu městu. Po cestě se stavte v místním arboretu. Je tu nádherný obchůdek s krásnými naučnými materiály pro děti. V arboretu ("obří" zahrádka) jsme hledali nejstarší a největší strom a taky stromy nezvyklé...


Našim cílem byla vyhlídka na Kapelu (v našem případě na zkamenělou obří rodinku). Stejnou cestou jsme se vraceli zpátky k autu. Kdo má děti zdatnější, může pokračovat dále až k hradu Valdštejnu, případně si naplánovat vlastní trasu skalním městem.

2. Kemp Sedmihorky a naučná stezka



Kousek za Hrubou skalou najdete kemp Sedmihorky. My jsme sem zamířili přímo z předchozího výletu a jeli jsme se hlavně vykoupat do rybníka, který ke kempu patří. Je tu fajn písková pláž pro děti, voda není zas až tak moc špinavá a je tu kvalitní zázemí klidně i pro celodenní ležení (hřiště, restaurace, ...). Druhým důvodem proč jsem zajít, je naučná stezka Sedmihorky, která je určená speciálně pro děti. Děti si zde mohou například vyzkoušet dřevěný xylofon, zahrát si na zvířátka, obkreslit si listy stromů a další. Hravou formou tak děti i jejich rodiče získají základní informace nejen o lese v Českém ráji. Trasa má tři kilometry a zvládnou ji i ti nejmenší.

3. Hrad Kost



Vzhledem k tomu, že jsme měli ubytování kousek od hradu. Chodili jsme tu často jen tak na procházku. Se staršími dětmi určitě absolvujte prohlídku hradu, je připravená poutavě a zaujala už i našeho čtyřleťáka. Ti starší určitě ocení prohlídku podzemí, mučírny a celkově temné minulosti. Pro děti i znavené rodiče doporučuju navštívit hradní restauraci. V zadní části najdete spoustu zábavy pro nejmenší - pískoviště, kuželky, šachy, dřevěná zvířátka, korýtka s vodou...to vše s nádherným výhledem na rybník.



4. Naučná stezka Plakánek



Přímo od hradu Kosti vede pěkná naučná stezka a to Přírodní rezervací Plakánek. Naučná stezka je opět určena hlavně dětem, na tabulích najdete spoustu hledaček, úkolů pro děti, pexeso atd. Stezka vede skalnatým údolím, kolem studánek, rybníků, po dřevěných lávkách. My jsme ji absolvovali ve fakt velkém vedru, ale i tak se to dalo s dětmi zvládnout. Došli jsme až do vesničky Střehom, kde jsme se zrelaxovali na cestu zpět ve velmi příjemné hospůdce U Zvoničky. Bohužel cesta zpět je stejná, nejde udělat žádný okruh.

                                           

5. Jičín - město pohádky

V Jičíně jsme měli trochu smůlu. Chytl nás tam velký "slejvák" a v podstatě se nedalo vůbec vyjít ven. Těšili jsme se na návštěvu Galerie Rumcajsův svět, ale zrovna ten den byla uzavřena. Nakonec jsme tedy "skončili" v muzeu (http://www.muzeumhry.cz/), kde byla hezká herna pro děti a taky spoustu interaktivní úkolů. O všem vás bude na požádání informovat paní u vstupu. Takže pokud prší - jasná volba. My jsme měli ještě štěstí, že zrovna probíhala i výstava o trabantech. V plánu byla ještě návštěva Rumcajsovy ševcovny, ale to nám bohužel déšť taky nedovolil...


6. Prachovské skály



Prachovské skály jsou místo, které byste při svých toulkách Českým rájem určitě neměli vynechat. Jde sice o místo hojně turisticky navštěvované, ale stojí to za to. Do celého skalního města se platí vstupné a vy se pak můžete toulat mezi skalními obry, jak dlouho chcete. Můžete tak délku trasy přizpůsobit svým dětem. Já určitě doporučuju navštívit Císařskou chodbu a vyhlídku Míru. Zkoumejet, koumejte a užívejte si nádherné výhledy. My jsme si zde zahráli šipkovanou. Po dešti šli do písku krásně malovat šipky a tak si děti samy hledaly trasu podle nich.



Pokud se vydáte zpět po červené trase najdete v samém závěru ještě dřevěné sochy Pelíška, posezení a lavičky.
Vyjde-li vám čas, dejte si ještě malý výlet po červené, asi po 500 metrech tu najdete přírodní koupaliště, sochu Pelíška a čajový altán Plující oblak. Tady si můžete dát výtečný čaj za dobrovolný příspěvek. Co se týče koupání, je to každý rok jiné. Jednou voda byla nádherně čistá, jednou úplně zelená, jindy nebyla žádná....

7. Zřícenina Pařez
Pokud vám čas a energie dovolí pokračujte ještě asi 1,5 km za koupaliště dále po červené ke skalní zřícenině Pařez. Odměnou vám bude skalní hrádek, spoustu "pokojů" vytesaných ve skalách pro loupežníky. Odměna pro všechny malé loupežníky.


8. Zřícenina Trosky
Zřícenina Trosky je takovým symbolem Českého ráje a tak by na vašem seznam výletů neměla chybět. Dvě skalní věže  jsou bohužel přeplněné turisty, ale lepší výhledy v celém Českém ráji určitě nenajdete. Už pro to stojí za návštěvu. My jsme měli štěstí a zrovna bylo mezi věže natáhlé lano, kde se procházeli provazochodci. Děti tak měli o zážitek navíc postaráno.



9. Věžické rybníky 
Pokud se budete chtít ke zřícenině Trosky dostat po svých, doporučuju trasu kolem Věžických rybníků, které jsou známé z filmu Jak dostat tatínka do polepšovny. Nádherné údolí rybníků lemované skálami je opravdu kouzelné a stojí i za samostatnou procházku.



10. Zámek Staré Hrady
V zámku Staré hrady najdete všechny okruhy věnované pouze dětem. V areálu je rozeseto několik prohlídkových tras s pohádkovými postavičkami. Vše je určeno primárně dětem. Já osobně nejsem příznivcem těchto atrakcí, ale budiž... Jeden okruh jsme zvládli, i s pitvořením průvodkyně a vtipným komentářem. Pro děti to byl zážitek, ale při konci je to už moc nebavilo... Tady jsem si jen potvrdila, že takovým místům se prozatím budeme vyhýbat  a raději si zajdeme někam do skal nebo do lesa :)



V Českém ráji je toho samozřejmě pro děti více - areál Šťastné země jsme bohužel nestíhali a vím i o spoustu dalších krásných míst, které jsme nezvládli - vyhlídka Hlavatice, Kopicův statek a další.






Komentáře

Oblíbené příspěvky