Výletní cíl: Centrum Brna

Máte pocit, že v centru Brna toho pro děti moc není? Velký omyl :) Dám vám pár tipů na místa, která  byste neměli s dětmi minout - pamětihodnosti, parky i muzea. Třeba  budete překvapeni, co všechno zajímavé ve "štatlu" najdete.



1. Hrad Špilberk
Klasický výletní cíl pro všechny turisty i místní. S dětmi si užijete příjemnou procházku parkem směrem k hradu. My většinou začínáme u kavárny Podnebí, kde se na zahrádce můžete příjemně posilnit na namáhavý výstup :) K dispozici je i pískoviště. Krásné hřiště najdete také při vstupu od křižovatky Údolní - Úvoz a ulice Pellicova. U našich dětí má velký úspěch také jezírko s vodopádem přímo u vchodu do hradu a nová socha Jana Skácela.


Určitě stojí za to sledovat, jaké aktuální výstavy na hradě probíhají - hodně jich bývá určeno dětem a mívají hezké zpracování. Pro starší děti doporučuju návštěvu kasemat - vězení přímo v hradbách hradu. Na druhém nádvoří najdete obří xylofon a zvonkohru.
Kávu a drobné občerstvení si pak můžete dopřát v útulné kavárně Babinský. Na hradě s klidem strávíte i několik hodin, hlavně v krásném počasí si všichni užijete krásného parku, hřišť, výhledů na Brno a taky trochu té kultury.



2. Otevřená zahrada
Směrem k ulici Údolní pod hradem najdete vyjímečný prostor v centru Brna a to Otevřenou zahradu. Interaktivní zahrada se zaměřením na zemské živly děti poutavě zaujme originálními herními prvky. U nás vede vodní cesta a obří větrníky. V areálu chovají taky drobná hospodářská zvířata (ovečky, králíky) a pěstují ovoce, zeleninu a bylinky.
Vyhlášené jsou jejich akce - např. Dýňové slavnosti. Cestou ze zahrady do centra se můžete na kafé stavit do Mezzaninu, kde je dětem vyhrazená přímo jedna místnost.
Foto: Oficiální stránky Otevřené zahrady


3. Kryt 10-Z
Směrem k ulici Husově od hradu najdete zatím trochu tajný bunkr 10-Z. Jedná se o prostory pod parkem, které sloužily jako úkryt v dobách nacismu a v době komunismu jako protijaderný kryt. Nebojte se tam jít i s malými dětmi. Nemůžou tam nicmoc rozbít a tak mají poměrně volné pole působnosti. Po celé prohlídce si potom dopřejte občerstvení v Mléčném baru Marcela Ihnačáka, který se nachází přímo v bunkru a opravdu evokuje bufet s komunistické éry. Kdo by chtěl zažít opravdové dobrodružství, může v bunkru i přespat - funguje totiž i jako hostel.
Foto: FB stránky 10-Z bunker Brno



4. Kostnice pod Sv. Jakubem 
Pokud sejdete ze "Špilasu" směrem k hlavnímu meetpointu Brna - tedy ulici České, pokračujte na Moravské náměstí, kde najdete brněnskou jezdeckou sochu. Cestou na náměstí Svobody se stavte ještě na "Jakubák". Na Jakubském náměstí si s těmi staršími můžete zajít do kostnice pod kostelem sv.Jakuba. Rodičové se pak můžou osvěžit na stojáka v místních kavárnách a hospodách. Vězte ale, že toto místo ožívá hlavně večer. Potkává se tu celé Brno v rámci "tour de pub".

5. Náměstí Svobody
Na Svoboďáku toho pro děti moc není. Snad jedině naše oblíbená kašna s básněmi Jana Skácela a brněnský orloj. V létě zde vyroste plážové občerstvení i s pískem, takže pro malé caparty příjemná alternativa k pískovišti :)



6. Stará radnice 
Na Staré radnici si můžete prohlédnout křivou věžičku, nahatý zadek jedné neposlušné sochy a brněnského draka. Doporučuju si zajít na věž, odkud je krásný výhled.

7. Zelný trh
Na Zelném trhu to žije od jara do podzimu, najdete tu stánky se zeleninou a ovocem z celé jižní Moravy. Nasajete tu krásnou atmosféru - jde o oblíbené místo mnoha brňáků. Na střeše nově opravené tržnici si můžete také dopřát krásný výhled, uvnitř zajít na jídlo do bister, kaváren a restaurací. V přízemí u pekárny je fajn dětský koutek. Na plnohodnotné jídlo s dětmi v centru jedině  snad do Rebia ve Velkém Špalíčku, kde je jedna místnost vyčleněná přímo dětem.

8. Moravské zemské muzeum - Biskupský dvůr
Přímo na Zelňáku najdete Moravské zemské muzeum. Instituce poněkud zastaralá a zkostnatělá, ale přece jen se tu pro děti jedna atrakce nachází. V budovách na Biskupském dvoře je výstava Fauna Moravy a sladkovodní akvária. V expozici si tu děti můžou prohlédnout vycpané zvířata, případně jejich kostry a akvárium ze sladkovodními rybami. Je to všechno hodně retro, ale dětem se to překvapivě hodně líbilo. Samozřejmě nenahradíte tím návštěvu zoologické nebo lesa, ale pro podrobné prohlédnutí zvířat, je to zajímavá volba.





9. Katedrála Sv.Petra a Pavla a Denisovy sady
Nad Brnem vyčnívá věže Petrova, které se taky dají navštívit. Opět krásná vyhlídka na celé Brno. Děti se pak můžou proběhnout v Denisových sadech. V části směrem k Baštám v létě fungovaly vodní kaskády, které jim učarují.

10. Modelový svět
V E-pasáži na Josefské najdete modelový svět vláčků a autodráh, atrakce tedy hlavně pro chlapečky všech věkových skupin a jejich tatínky. Děti tam většinou stráví přes dvě hodiny a nechtějí jít domů. Takže asi dobrý. Já jako žena to moc ocenit neumím :)



11. Kapucínská hrobka
Kapucínská hrobka je tipem opět spíše pro starší děti a dospělé. V kryptě kostela se tu nachází mumie kapucínů. Zážitek poměrně hrozivý, ovšem starší děti zaujme.

12. Dřevěná vesnička
Pro ty malé je hned vedle vchod do dřevěného mechanického betlému doplněného výjevy z moravské vesnice, ukázky řemesel a života dříve. Určitě nemusíte absolvovat pouze na Vánoce, celoročně jde o hezký zážitek.

Ještě něco navíc: Labyrint pod Zelným trhem, Mincmistrovský sklep - na to se ještě chystáme...

Výhodou Brna je, že je malé. Všechny výletní cíle se nachází v okruhu maximálně do kilometru, přímo u hlavního nádraží. Pokud tedy váháte, jestli si udělat s dětmi jednodenní výlet do centra Brna, neváhejte. Stojí to za to :) I my z "lontu" raz za čas vyrazíme do "štatlu" na výlet ...


Komentáře

Oblíbené příspěvky