Domácí toustový chleba

Na kupovaném toustovém chlebu mě nejvíc děsí to, jak dlouho vydrží bez plísní. Éček a chemek tam bude asi dost a tak jsem se rozhodla péct si svůj vlastní. A není to ani moc složité.



500 gr hladké mouky
15 gr čerstvých kvasnic
300 ml vlažné vody
60 ml vlažného mléka
15 gr soli

robot
forma na biskupský chleba

Do cca poloviny vlažné vody nadrobíme kvasnice, necháme rozpustit a pořádně rozmícháme, vlijeme zbytek vody.
 Do mísy od robotu dáme mouku (můžeme přesít) a sůl a zalijeme směsí vody a droždí. Promícháme vařečkou a zasypeme lehce hladkou moukou, přikryjeme mísu čistou utěrkou a dáme na 30 minut na teplé místo vykynout.
 Mléko ohřejeme tak, aby jsme v něm udrželi prst (nesmí být moc horké) a vlijeme ho k vykynutému těstu. Mísu dáme do robotu a necháme míchat robot tzv. hákem cca 10 minut.
 Potom těsto vyklopíme na pomoučený vál, poprášíme hladkou moukou a necháme hodinu a půl odpočívat. Těsto rozpůlíme a každou půlku rozvalíme do placky, kterou můžeme zarolovat do rolády délky formy. Vzniknou nám tak dvě rolky. Formu vymažeme olejem vložíme rolky vedle sebe, posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a opět necháme cca 30 minut odpočívat.



Troubu rozehřejeme na 230C a pečeme c15 minut, potom snížíme teplotu na 200C a pečeme dalších 20 minut (do požadované barvy kůrky). Po upečení vyklopíme z formy a necháme zchladnout na mřížce.


Komentáře

Oblíbené příspěvky