Výletní cíl: Brněnská muzea

Zima byla dlouhá a ne každý víkend bylo možné (psychicky, fyzicky i finančně) zajet někam na lyže nebo do hor. Protože děti už dospěly do fáze, kdy se s nimi dá jít do muzea, byla tato zima ve znamení brněnských muzeí všeho druhu. Přikládám tedy malinké shrnutí muzeí, která jsou dle mého pro děti vhodná, která méně a co vůbec ve kterém muzeu najdete.
A vůbec se do muzea s dětmi nebojte!
Takže jdeme na to:

1. Technické muzeum
Technické muzeum bylo naše první volba. Synek je technicky zaměřen a tak jsme se tu nebyli poprvé. Technické muzeum rozhodně není špatné, ale chtělo by to trochu více interaktivních prvků. Chlapečci si tu určitě najdou svoje - procházka kolem letadla, možnost vyzkoušet si starou motorku a podívat se na výstavu angličáků je super. Jen tu teda chybí možnost si to více ohmatat a zapojit se (a stačilo by dle mého málo). Parádní je (i pro holky) Ulička řemesel, kde si můžete projít staré krámky, dílny a podívat se i dovnitř. opět by mi stačili nějaké úkoly, pracovní listy a jednoduché kvízy, které by děti donutily se zamyslet. Možná jsou k dispozici pro školy, ale běžní návštěvníci tuto možnost nedostanou.
No a nejoblíbenější částí je samozřejmě herna. Ta myslí na malé i na velké a přiznám se, že tu strávíme nejvíce času z celého muzea.

Fotografie: www.technicalmuzeum.cz





2. Moravské zemské muzeum - Biskupský dvůr

Moravské zemské muzeum má několik budov, do kterých se kupují vstupenky zvlášť. Stálá expozice v Biskupském dvoře je zaměřená především na zvířata jihomoravského kraje. Najdete tu sladkovodní akvária, diorama s různými druhy ptáků, lesních zvířat a také expozice na tato témata. Jde sice o retro záležitost, ale děti opravdu hodně zaujala. A to i ty předškolního věku, u těch starších nemám vyzkoušeno. 



3. Moravské zemské muzeum - Ditrichsteinský palác
Stálé expozice v této budově jsou zaměřené hlavně na historii našeho regionu. Je to poměrně velmi příjemná záležitost. Můžete začít v pravěku, prohlédnout si zkameněliny, dinosauří vajíčky, kostry, přejít přes dobu kamennou, středověk až do expozice moderních dějin. Ta je nejlepší. Najdete ji pod střechou a je otevřená teprve rok. Má pár interaktivních prvků, plná komiksů a zajímavou architekturu. Ostatní expozice jsou sice retro, ale dobře zpracované, nápadité a názorné. Děti i mě zaujaly moc. A to rozhodně nejsme nějací fandové do historie.
Měly jsme štěstí, že zrovna byla (možná ještě je) v muzeu výstava "Chvála sběratelství". V rámci ní najdete kabinet kuriozit ze sbírek. Vycpané hlava žirafy, nádherná sbírka motýlů, dvojhlavý had, schránka velekraba a jiné chuťovky v nádherně naaranžovaném kabinetu vás přenesou do jiné doby.
Musím se přiznat, že jsme byli nadšení.


 

 
4. Pavilon Antrophos

Tam kde jsme se těšili nejvíc, to bylo nakonec nejslabší. V expozici najdete vývoj lidského rodu a samozřejmě oblíbeného mamuta. Mamut je sice super, ale opět mně i dětem chyběly prvky jak se více zapojit, více si věci prohlédnout a ohmatat. Za mě je to velká škoda. Téma je pro děti zábavné, ale ne jen na dívání. Rády by si něco vyzkoušeli, ale nebylo co. Před muzeum sice najdete tématické hřiště, ale to je vše. Snad se někdo zamyslí a zkusí přidat třeba jednoduchý tkalcovský stav nebo malování podle nástěnných maleb. Škoda...

5. Mohyla míru
To je jeden z tipů, který už tu proběhl, takže vše najdete ve speciální článku zde.

Rozhodně doporučujeme!


6. Hrad Špilberk
Je potřeba si hlídat aktuální expozice. Tady ale většinou na děti myslí, takže doporučuju, jen si pohlídejte, aby téma bylo pro děti záživné :)
http://www.spilberk.cz/ 

7. Bunkr 10-Z
Sice nejde o oficiální muzeum, ale o nasátí informací o době komunismu zajisté stačí.
Najdete ho pod hradem Špilberkem na Husově ulici. Jedná se o prostory pod parkem, které sloužily jako úkryt v dobách nacismu a v době komunismu jako protijaderný kryt. Nebojte se tam jít i s malými dětmi. Nemůžou tam nicmoc rozbít a tak mají poměrně volné pole působnosti. Po celé prohlídce si potom dopřejte občerstvení v Mléčném baru Marcela Ihnačáka, který se nachází přímo v bunkru a opravdu evokuje bufet s komunistické éry. Kdo by chtěl zažít opravdové dobrodružství, může v bunkru i přespat - funguje totiž i jako hostel.
foto: www.10-z.cz




Co nás ještě čeká:
1. Vida - tu si šetříme :)
2. Moravské zemské muzeum - Palác šlechtičen - není zde žádná stálá expozice, ale zrovna probíhá prý zajímavá výstava Tajuplná Indonésie, tu chceme ještě teď na jaře stihnout.
3. Muzeum ve Šlapanicích

A co vy máte nějaký tajný tip?








Komentáře

Oblíbené příspěvky