Výletní cíl: Litovelské Pomoraví

Oblast mezi Olomoucí a Zábřehem je trochu neprávem opomíjená. Přitom tu najdete spoustu výletních cílů vhodných pro děti i dospělé. Skvělý tip na prodloužený víkend nebo zastávku před cestou do Jeseníků.

Morava
Pokud chcete s malými dětmi vyzkoušet sjet řeku, Morava se na to hodí více než skvěle. Morava tu teče tak trochu líně, není tu přelidněno a děti i dospělí si můžou plavbou přes chráněnou část Pomoraví připadat jako v opravdovém jihoamerickém pralese.
My jsme zakotvili v Nových Mlýnech, kde můžete využít vodácký kemp u restaurace Stodoly (http://www.stodola-morava.cz/) nebo využít i dvou apartmánů přímo v budově. Samozřejmě si zde můžete domluvit i půjčení lodí a splavit se do Litovle nebo až do Olomouce.
V kempu i v restauraci je parádní poklidná vodácká atmosféra. Měli jsme štěstí a nenarazili na žádnou uřvanou partičku, takže jsme si to tady moc užili.


zdroj fotek FB: Stodola Nové Mlýny

Litovel
V Litovli jsme končili naši projížďku na lodích a tak jsme si ji prošli jen tak bez doporučení na nějaký konkrétní cíl. Nakonec nás to vytáhlo do radniční věže, protože výšky my moc rádi žejo :) A taky jsme objevili nádherné velké hřiště a dopravní hřiště v parku Míru. Klasicky jsme odtud děti nemohli dostat.





Bouzov a okolí 
Hrad Bouzov opravdu stojí za prohlídku. Je nádherný a v jeho nabídce najdete i speciální prohlídku pro děti (s Ohnivákem). Nebojte se ale i klasických prohlídek a nezapomeňte si koupit u nás velmi oblíbené omalovánky a pracovní listy S pastelkami po hradě Bouzov. U parkoviště se pak můžete vyblbnout na krásném hřišti, motokárách a taky na skákacím ostrově.
V podhradí potom najdete v Historickém areálu Bouzov Trójského koně, střelnici a spoustu aktivit pro malé i velké rytíře.
Na výlet si vyčleňte minimálně půl dne, klidně i celý.





Loštice
Pro každého milovníka tvarůžků je povinností navštívit Muzeum tvarůžků v Lošticích. Moderní a interaktivní muzeum nabízí spoustu aktivit pro děti, zajímavé informace pro dospělé a expozici zpracovanou na vysoké úrovni. Ta je zakončena v prodejně tvarůžků a jiných regionálních dobrot. Za nás by toto muzeum dostalo 100%.
No a po muzeu si zajděte zaexperimentovat do Tvarůžkové cukrárny. A nebojte se, zákusky jsou opravdu výborné.







Mladečské jeskyně
My taky nesmíme minout žádnou jeskyni, zvlášť když máme doma milovníka netopýrů a Batmana. Jeskyni jsou moc pěkné i s malou výstavou o pravěkém životě. Doporučuju si i udělat okruh naučnou stezkou Třesín, která vede právě kolem jeskyni. Je dlouhá kolem tří kilometrů a po cestě najdete spoustu skalních útvarů pro malé Spidermany....



My jsme v Litovelském Pomoraví strávili prodloužený víkend a nestihli jsme ještě zajít do Javoříčských jeskyní. Určitě bych doporučila i pro cyklo výlety s malými dětmi, je to tu placaté, spousta cestiček a málo aut. V poměrně malém okruhu (cca do 15 km) je tu toho spoustu k vidění).





Komentáře

Oblíbené příspěvky