Výletní cíl: Moravský kras a okolí

Z Brna je to do Moravského krasu, co by kamenem dohodil, a tato nádherná oblast stojí za návštěvu, ať jste z jakéhokoliv koutu České republiky. Dovolím si totiž tvrdit, že jeskyně jsou nejkrásnější z celé České republiky. Tak začněme pěkně popořádku.

Zdroj: www.itras.cz


Kateřinská jeskyně - pokud máte malé děti nezačínala bych s nimi v těch "velkých" jeskyních, ale dala bych jednu testovací návštěvu. Výhoda Kateřinské jeskyně je, že její prohlídkový okruh je poměrně krátký (cca 30 minut, 400 metrů), má malé převýšení a není tady takový nátřesk jako třeba v Punkevní. Můžete tak vyzkoušet zda vaše dítka vůbec jeskyně zvládnou. Výzdoba je samozřejmě úchvatná. Fotka je z wikimapia.org


Sloupsko-šošůvské jeskyně - jsou moje nejoblíbenější. Nejsou tu hordy turistů a přitom jsou absolutně úchvatné, ani ne tak krápníkovou výzdobou jako hlubokými propastmi, systémem můstků a přechodů. S dětmi jsme zvládli jen první "sloupskou" část jeskyně, celá prohlídka totiž trvá 2 hodiny a vy si můžete vybrat zkrácenou verzi. Se staršími dětmi určitě doporučuju delší verzi.



Punkevní jeskyně a propast Macocha- pokud máte v Moravském krasu čas pouze na jednu návštěvu, určitě zvolte Punkevní jeskyni. Jde o zážitek pro všechny. Hlavně východ na dno Machochy a plavba po lodičkách nadchne opravdu každého. Nezapomeňte si ale koupit lístek dopředu, hlavně o víkendu bývá Punkevní jeskyně zcela naplněná. Od vchodu jeskyně potom vede lanovka k hornímu můstku propasti Macocha, takže si vše můžete znovu prohlédnout z jiné perspektivy. K cestě zpátky pak můžete využít Naučnou stezku Machocha, která vede zpět na parkoviště, zvládnou ji i malé děti (2,5 km mírně z kopce)



Balcarka - jeskyně hlavně pro fanoušky pravěku. Najdete tu zajímavou expozici o životě v jeskyních a opět krásnou krápníkovou výzdobu, mě osobně překvapilo systémem chodeb. které tvoří zajímavé bludiště.
(Zdroj fotky: www.itras.cz)


Výpustek - tuto jeskyni najdete tak trochu bokem kousek od vesnici Křtiny. Jde o služebně "nejmladší", byla otevřená teprve nedávno. V přední části najdete betonovou část, bývaly zde za 2.sv.války továrny a potom kryty. Za ní následuje část s expozicí zaměřenou na první zemědělce.
Zdroj fotky: www.skalnimlyn.cz



Dům přírody - zajímavou interaktivní výstavu najdete kousek od parkoviště u Punkevní či Kateřinské jeskyně. Rozhodně ale stojí za samostatnou návštěvu a to už pro malé návštěvníky. Ty malé můžete nechat vyblbnout v samostatné herně, kde můžete i v klidu přebalit či nakrmit ty nejmenší.



Já osobně doporučuju s dětmi zajít na jídlo ve Statku Samsara (nad Blanskem), najdete tu malou farmu, dětské hřiště a výborné jídlo.

Křtiny - Křtiny najdete kousek od jeskyně Výpustek a když už pojedete kolem, zajděte se podívat na Santiniho kostel v této vesnici. Je opravdu nádherný. Směrem na Jedovnici pak zkuste navštívit Arboretum Křtiny - arboretum Mendelovy univerzity, kde najdete vzácné stromy. Hlavně na podzim je návštěva opravdu zážitek.

Jedovnice - V Jedovnici najdete fajn rybník Olšovec, ve kterém se sice nedá moc koupat, ale je tu parádní zázemí v podobě velkého kempu, pláž a taky základna pro všechny milovníky single trailu. Každý si tu najde tu svoji trasu v podobě systému single trailů Moravský kras.
Já osobně doporučuji zajít si na jídlo do Surfbaru na druhé straně rybníku.


Rudice - z Jedovnice se dá krásně dojít do Rudic, nejlepší je trasa kolem Rudického propadání a přes skalní útvary Kolíbky (zelená turistická značka). S malými dětmi tu můžete hrát hry na hledání skřítků, v Kolíbkách najdete pár volně přístupných jeskyněk, které malé dobrodruhy určitě nadchnou, takže čelovky s sebou. My si tady děláme i táborák, je tu fajn ohniště ve stínu skal. Přímo v Rudicích pak najdete větrný mlýn s expozicí o speleologii.


Teď se trochu vrátíme směrem k Adamovu:

Josefovské údolí - malebné údolí, které začíná v Adamově a vede až k Býčí skále. Po cestě najdete spoustu zajímavostí, trasa se klikatí kolem potoka, potkáte tu Starou huť s expozicí o železářství. Na úrovni hutě pak najdete Lesní samoobslužný bar.
Trasa prochází volně přístupnými jeskyněmi, např. Jáchymkou a za Býčí skálou potom jeskyní Kostelík. Takže čelovky s sebou. Hlavním lákadlem tohoto údolí je tajemná Býčí skála, jeskyně, která není bohužel volně přístupná a je potřeba si "vychytat" Dny otevřených dveří. Tento rok by měly být v červnu. V jeskyni byli rituální pohřebiště a citliví jedinci se tu necítí moc dobře. Dále pak nezpevněná trasa vede kolem podzemní části potoka. Jde o zážitek opravdu unikátní, jde vlastně o ten samý potok, který jste mohli vidět mizet v podzemí v Rudickém propadání.
Na jídlo doporučuju Penzion U kamenného kola.


Nový Hrad u Adamova - nad Adamovem pak najdete zříceninu Nový Hrad. Ta je nejlépe přístupná ze silnice mezi Svatou Kateřinou a Blanskem. Jde o malý hrádek, kde toho na vidění moc není, ale pomalu se opravuje. Pořádají tu zajímavé akce - jarmarky, rytířská klání, doporučuji spojit návštěvu s některou touto akcí.



Alexandrova rozhledna - směrem z Adamova na Babice najdete Alexandrovu rozhlednu. Je lépe přístupná právě z Babic a výhledy jsou z í fakt krásné. Jen to převýšení z Adamova je opravdu kruté. 



Blíže k Brnu potom najdete Ochoz, odtud vede krásná trasa směrem do brněnského Mariánského údolí. Můžete vyrazit od Hádeckého rybníka, prohlédnout si volně přístupnou jeskyni Netopýrku nebo Pekárnu. V Kaprálovém mlýně najdete skautskou základnu a obchůdek se zajímavý naučnými materiály nejen pro děti a místní výrobky. My se vždycky super najíme v Ranči u Jelena, kde je pro děti super hřiště, vnitřní herna a samozřejmě zvířátka.  

Mezi oblíbená turistická místa pro děti ještě můžeme zařadit kemp Baldovec (lanové centrum) a přírodní areál Velká dohoda. Ani jedno jsme zatím nenavštívili, ale chystáme se na to :)
S dětmi můžete po Moravském krasu cestovat se šnečkem Krasíkem - zatím jsme nevyzkoušeli, nepřijde mi to moc přehledné... (http://www.krasko.info/).

Některá místa a trasy se chystám ještě rozepsat v podrobnějším článku, protože určitě stojí za návštěvu.

Informace pěkně pohromadě najdete zde: http://www.moravskykras.net/






Komentáře

  1. Milá Veroniko, to by mne zajímalo, z čeho jste si vydedukovala, že můžete neoprávněně užít mou fotografii...

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky