Špaldovo-žitný chleba
Pokud doma nemáte kvásek, je tento domácí chlebík sázkou na jistotu :)
200 g špaldové mouka hladké
100 g žitné chlebové mouky
10 g čerstvých kvasnic (1/4 kostičky)
1 lžička cukru
2 dcl teplé vody
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce vinného nebo jablečného octa
1 lžička kmínu
2 lžíce slunečnicových semínek
1 lžička soli
V míse smícháme mouky a uděláme v nich důlek, nadrobíme kvasnice, zasypeme cukrem a trochou vody. Jemně promícháme prstem a necháme vzejít kvásek. Poté přidáme zbytek vody, olej, ocet, slunečnicové semínka, kmín a sůl. Vše dobře rozmícháme, nejlépe v robotu s nádstavcem typu hák. Dáme kynout na topení na cca 1,5 hodiny.
Poté přesuneme na pomoučený vál a lehce prohněteme. Můžeme vytvarovat malý bochníček a dát na plech nebo přesunout do hranaté formy vyložené pečícím papírem. Můžeme posypat hrubou solí nebo kmínem.
Pečeme cca hodinu při °C, jestli je chleba upečený zjistíme špejlí. Jestli na ní zůstanou přichycené kousky těsta, dejte chlebu ještě čas.
200 g špaldové mouka hladké
100 g žitné chlebové mouky
10 g čerstvých kvasnic (1/4 kostičky)
1 lžička cukru
2 dcl teplé vody
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce vinného nebo jablečného octa
1 lžička kmínu
2 lžíce slunečnicových semínek
1 lžička soli
V míse smícháme mouky a uděláme v nich důlek, nadrobíme kvasnice, zasypeme cukrem a trochou vody. Jemně promícháme prstem a necháme vzejít kvásek. Poté přidáme zbytek vody, olej, ocet, slunečnicové semínka, kmín a sůl. Vše dobře rozmícháme, nejlépe v robotu s nádstavcem typu hák. Dáme kynout na topení na cca 1,5 hodiny.
Poté přesuneme na pomoučený vál a lehce prohněteme. Můžeme vytvarovat malý bochníček a dát na plech nebo přesunout do hranaté formy vyložené pečícím papírem. Můžeme posypat hrubou solí nebo kmínem.
Pečeme cca hodinu při °C, jestli je chleba upečený zjistíme špejlí. Jestli na ní zůstanou přichycené kousky těsta, dejte chlebu ještě čas.
Komentáře
Okomentovat