Jak přepustit máslo aneb GHÍ

Pod tajuplným názvem ghí se ukrývá staré dobré české přepuštěné máslo našich babiček. A k čemu je to vůbec dobré? Přepouštěním máslo zbavíte mléčné bílkoviny, tudíž je vhodné i pro osoby alergické na laktózu nebo i při vařením malým dětem. Vydrží v ledničce v uzavřené nádobě i několik měsíců a hlavně se nepřepaluje a přitom si zachovává jemnou chuť másla. Taky je to moc dobrý jenom tak, na čerstvý chleba :)



Takže jak na to?

Počítejte s ním, že másla ubyde cca třetina až čtvrtina, takže podle toho, kolik chcete ghí naplánujte množství másla. Většinou používám máslo z některé ze sýráren, kterých je ve městech spousta, např. La Formaggeria Gran Moravia, podnikové prodejny Loštice v centru Brna nebo třeba agrofarmy v Červeném Kameni.

Takže máslo dáme do rendlíku a na středním plameni necháme rozpouštět. Lžící sbíráme do misky bílou pěnu, která se tvoří na povrchu. Jakmile začne máslo bublat (jakože fakt velké bubliny), plamen stáhneme na minimum. Furt sbíráme bílou pěnu, která se tvoří. Jakmile se už nic netvoří, tak necháme máslo ještě cca minutu probublávat a máme hotovo. Přecedíme přes husté sítko vyložené plátýnkem (nebo např. plenka, kapesník), a to i několikrát, aby se zachytila opravdu všechna bílkovina. Dáme do ledničky a necháme ztuhnout.

Získaná mléčná bílkovina se dá použít třeba do kaše nebo smetanové omáčky.


Komentáře

Oblíbené příspěvky