Eko-logicky :)

Přátelé, kamarádi, možná bude toto téma trochu mimo, ale je to téma, které mně v poslední době nedá moc spát...Jak předat tu naši planetu dětem v co nejlepším stavu...Možná je to jen kapka v moři, ale pokud je těch kapek tisíce, třeba se aspoň malá změna uskuteční. Budu moc ráda i za vaše tipy, co děláte trochu jinak a máte pocit, že to k něčemu je...


Čím začít? Asi potravinami...Protože ty musíme řešit každý.

Přiznám se bez mučení, že maso jíme doma minimálně. Děti ho mají ve školce každý den (což mě docela štve, ale s tím nicmoc nenadělám). Já si ho dám, tak maximálně jednou za týden. Víc na něj ani nemám chuť. Když už si maso kupuji, chci aby zvíře prožilo aspoň trochu spokojený život. Kupujeme tedy především maso z volných chovů (třeba masozluky.cz ) nebo se poptám známých (někdo má domácího králíka, někdo drůbež). Při spotřebě jednou za týden cenu masa až tak neřeším.
V práci máme možnost se stravovat v jídelnách, znáte ale původ masa v nich? Asi těžko...
Co se týče mléka, pomalu se snažím přejít na zcela nemléčnou stravu. Mléko a jogurty nepiju už dlouho, rostlinná mléka si případně vyrobím doma. Výroba není vůbec složitá. S čím tedy osobně já bojuju je chuť na sýry. Ty miluju. Tak se opět aspoň snažím kupovat sýry ve farmářských prodejnách, případně zkouším i kozí nebo ovčí.
Vajíčka máme domácí, stačí se poptat v nejbližší vesnici a určitě si najdete někoho, kdo vám pravidelně pár vajec týdně odloží.
Bydlíme v bytě ve velkém městě, takže přístup k vlastní zahrádce nemáme. Snažím se tedy aspoň u rodičů na zahradě pěstovat svoje rajčata, papriky a česnek. Po předcích máme ovocný sad, takže vlastní ovoce máme. Opět se mi vyplatilo se poptat známých. Třeba jako já narazíte na zelinářství kousek od baráku, kde vám paní zelinářka ráda utrhne zeleninu přímo ze záhonku (https://www.facebook.com/Zahradnictv%C3%AD-Campanula-1458306817775032/). Určitě si najdete v okolí nějakého prodejce, který preferuje české pěstitele. Největší blbost mi přijde kupovat v sezóně švestky z Chille. Uvědomte si, že nákupem lokálních potravin, podpoříte domácí pěstitele, kteří navíc díky krátké cestě nemusí ošetřovat ovoce a zeleninu mnoha chemikáliemi.
Chleba se snažím péct vlastní, půlku dám do mrazáku a zásobu máte hned.
Zbytek potravin se pokouším nakupovat v bezobalovém obchodě, případně ve skleněném či papírovém obalu. Plast já tuze nerada. Pořídila jsem si šité sáčky ze záclon a chodím nakupovat s nima, vlastní taška na nákup mi přijde jako samozřejmost.
Vaříme z toho, co je doma. I z jednoduchých sezónních surovin potom s trochou fantazie vykouzlíte výborný oběd. Hodně se inspiruju třeba Kuchařkou ze Svatojánu (http://kucharkazesvatojanu.blogspot.com/). Pokud nebudete mít ledničku nacpanou k prasknutí, nic se nestane.
No a když nás honí mlsná, tak pečeme. Jablečná bábovka, řepové brownies nebo třeba ořechové rohlíčky. Dokonce se mi podařilo sehnat i parádní pekárnu, kde melou obilí od malých dodavatelů do papírových sáčků. (http://pekarnaumlyna.cz/)
Do práce si nosím oběd i svačinku v krabičce. Eliminuju tak zbytečné nákupy do igelitového sáčku.
Co vůbec nechápu, je haló  kolem plastových kelímků a brček. Za prvé jsem dospělá a brčko opravdu nepotřebuju. Za druhé, když piju kafe, tak se většinou dokážu na 5 minut zastavit a dát si ho do porcelánového hrnku.
Bylinky na čaje si natrháme během výletů. Šípky, lipový květ, kopřiva, mateřídouška, meduňka - bylinky, které pozná snad každý. Usušte si je a těšte se na večery s voňavým čajem. No a v sezóně zavařujeme, nakládáme - rajčata, zelí, mošt, okurky...
Vodu máme z kohoutku a přefiltrovanou přes konvici Brita.

Oblečení pro sebe a pro děti se snažím kupovat z druhé ruky a když už nové, tak chci podpořit české výrobce (třeba boty prabos.cz, Fare nebo některou z maminek, které šijí na zakázku - je jich plný fler). U každého nákupu si řeknu a opravdu to potřebuju nebo to jenom chci? Pro nás již nepoužitelné oblečení posílám dál, do Klokánku nebo posílám kamarádkám.

No a jsme u hraček. Máme dva předškoláky. Tyto Vánoce od nás dostanou zážitky. Pojedeme do Vídně do akvárií, lístky do divadla, poukázku na projížďku na koni. Darujte dětem společně strávený čas, je to pro ně největší dárek. Babičky poprosím, aby nekupovali plastové blbosti...aspoň dřevěné. Když už kupuju třeba hry, tak se snažím využít široké nabídky na různých bazárcích a podobně. Knihy si půjčeme v knihovně a ty nejlepší špeky si kupujeme.

Kosmetiku a drogerii kupujeme v co největším balení a aspoň v ekokvalitě. Tady ještě furt trochu tápu mezi poměrem cena - výkon. Z české kosmetiky se mi osvědčila nobilistilia.cz, aviváž při praní  nepoužívám, stačí trochu octa a kapka levandulového oleje.
Pořídila jsem si šité tampóny na odličování. Ruším papírové utěrky, přežily to bez nich naše babičky, myslím, že to zvládnu taky. Hadříky mám nastříhané ze starého oblečení.

Doma šetříme vodu, elektřinu, plyn...ne kvůli penězům, ale kvůli tomu, že je to tak prostě správně.
Co jde,
to třídíme. Teď momentálně řeším, kam v bytě s bioodpadem, když nemáme kompostér. Do práce jezdím MHD, ale chápu, že ne vždy je to jde.

A co vy? Jak jste na tom, máte nějaké tipy?








Komentáře

  1. Verunko, hezký, inspirativní článek, se kterým velmi souzním. Za mě bych ještě přidala, pokud jde o úklid domácnosti, praní... i jedlou sodu, kterou si nezmiňovala (snad tykání nevadí). Nakupuji si ji ve velkém pětikilovém balení a má u nás opravdu hodně široké použití (pokud nepoužíváš, mrkni tady, psala jsem o ní před časem příspěvek - https://agnieszcinykratochvile.blogspot.com/2018/10/je-to-ucineny-zazrak.html). Jinak moc fandím! Krásné podzimní dny A.

    OdpovědětVymazat
  2. Kompostovat jde i v byte, staci tri bedynky stosovaci z Ikey a zalozit vermikomposter. :) zkuste, stoji to za to! :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky