Výletní cíl: Valašsko - Javorníky a Vsetínské vrchy

Centrální část Valašska se dle mého táhne od Vsetína směrem k Velkým Karlovicím. Je to pro mě to pravé valašské, poměrně dobře mám tuto oblast s dětmi procestovanou takže přinášíme tipy na naše oblíbená místa.

Zdroj fotky: www.dusekarpat.cz

Vsetínský zámek - samotné město Vsetín je bohužel poněkud o ničem...s dětmi doporučuji maximálně si projít park Panská zahrada (pod zámkem). Co ale za návštěvu určitě stojí a to ne jen ve špatném počasí je expozice ve Vsetínském zámku. V zámecké věži najdete výstavu věnovanou přírodě, která je primárně určená dětem. Je plná her, hádanek, interaktivních prvků...nápadů bylo mnoho, provedení pravda někdy pokulhává. V posledním patře se pak můžete podívat z věže na celou vsetínskou kotlinu. V hlavní centrální části je opravdu krásná expozice o Valašsku, jeho tradicích,  ale i průmyslu. Ta je sice určena pro dospělé, ale nezapomínalo se na děti, opět tu najdete velkou spoustu interaktivní prvků a my jsme tu zabavili děti v rozmezí 2-6 let úplně bez problémů. Ve sklepení potom čekejte expozici o templářském řádu, který na zámku působil.
Vsetínský zámek pro mě je jedno z největších překvapení v tomto regionu :)



Cyklostezka kolem Bečvy - začíná na Vsetíně a končí v Karlovicích, její obrovskou výhodou je, že vede poměrně po rovině a kdykoliv můžete nasednout na vlak a vrátit se zpět. Vede maximálně po bočních cestách vesnic, takže provoz je minimální. Vhodný i pro začínající cyklisty. Projedete se kolem Bečvy, kde si můžete často osvěžit nohy nebo se i okoupat. Fajn občerstvení je u vesnice Hovězí, kde bylo i velké dětské hřiště.



Kohůtka - Kohůtka je známé lyžařské středisko a jeho obrovskou výhodou je, že se na hřeben Javorníků dostanete autem. Přímo v sedle pod Kohůtků je velké parkoviště a vy tak s dětmi nemusíte zdolávat velké převýšení až z údolí. Na parkovišti najdete infocentrum, na kopci pak turistickou chatu Kohůtka, kde se chodí na vyhlášené borůvkové knedlíky. Já osobně to tam moc ráda nemám, protivná obsluha, dlouho se čeká na jídlo, kvantum lidí, předražené....na dobré jídlo se dá zajít i jinde. Za zmínku stojí pouze jejich vyhlídkový krytý bufet.



Chata Portáš - Krásnou dřevěnou chatu najdete přibližně kilometr z parkoviště pod Kohůtkou směrem ke Kasárnám. Portáš volíme na jídlo mnohem raději, vaří tu fakt výborně a jejich bryndzové taštičky jsou prostě úplně boží :) K tomu pivo z malého pivovaru, příjemná obsluha, dětský koutek na jídlo. Co je pro děti úplně super je obrovské dřevěné hřiště kousek od chaty, kde se vyřádí všichni...od batolat po puberťáky.



Chata Bačkárka - na tomto hřebeni Javorníků ještě najdete jedno větší lyžařské středisko a to Kasárna. Jsou až nad Velkými Karlovicemi a pokud máte větší děti doporučuji dát si hřebenovku z Kasáren na Kohůtku. Co je ovšem pro všechny děti absolutně top je chata Bačkárka právě na Kasárnách. Vytuněné dětské hřiště, koupací kádě a trampolíny přímo u terasy restaurace.



Bílá - Bílá už sice neleží v Javornících, ale je to hned za kopcem a najdete tam něco, co s dětmi určitě navštivte. Najdete tu totiž Pašeráckou stezku, dětskou trasu dlouho 1,6 km plnou lávek, průlezek a mostů - je to absolutní pecka. Delší je potom Zbojnická stezka, ta má tři kilometry, je plná kvízových otázek pro děti a končí u lesní obory s vysokou zvěří. Potom už můžete Bílanskou promenádou se spoustou hřišťátek zpátky do Bílé.
Kromě stezek v Bílé najdete Dětský letní park, s lanovým centrem a vodním světem. Jak to tak píšu, vypadá to, že o Bílé udělám samostatný článek :)




Balaton - tzv.Balaton najdete mezi Karolinkou a Novým Hrozenkovem. Jde o krásné přírodní koupaliště s kvalitním zázemím a čistou pláží. Kdo preferuje koupaliště, můžu dopručit to ve Velkých Karlovicích nebo ve Zděchově.

Zdroj fotky: www.valasky.denik.cz

Dřevěné sochy v Pluskovci - kousek za vlekem Kyčerka ve Velkých Karlovicích najdete přímo u cesty ve svahu krásné dřevěné sochy a betlém v životní velikosti. Fajn výletní cíl pro malé děti.

Rozhledna Miloňová  - krásný výhled na okolní hory a kopce je z rozhledny Miloňová nad Velkými Karlovicemi.

Soláň - na nádherné procházky po hřebenu můžete vyrazit ze sedla Soláň, kromě výchozích turistických značek tu najdete galerii dřevěných soch v přírodě. Pokud se vydáte směrem ke Kotlové po 3,5 km narazíte na moc fajn horský bufet.

Jezerné - cestou na Soláň se můžete stavit v krásném a malebném údolí Jezerné. Čeká vás tu krásný výhled na jezírko a příjemná horská atmosféra.









Komentáře

Oblíbené příspěvky