Výletní cíl: Pálava

Pálavu vidím z oken našeho brněnského bytu a je to pohled, který mě dokáže vždycky uklidnit. A když už potom vyjíždíme pod viaduktem za Hustopečema a já vidím v plné kráse masiv Pálavy a Novomlýnské nádrže pod ním, mé srdíčko zaplesá :) Jakožto milovník cyklistiky a vína, si dokážu užít Pálavu více způsoby, tady máte ale pár tipů na výletní cíle a trasy, které se budou líbit hlavně dětem.

1. Přechod přes Pálavu (z Mikulova do Pavlova) - díky své "velikosti" se vám může podařit přejít po hřebenu celou Pálavy. Je to teda túra, kterou zvládnou spíše starší děti. Pokud si ji ale rozdělíte na dvě části (Mikulov - Klentnice - Pavlov), ujdou ji i menší. Celkově měří 10 km.







2. Zřícenina Dívčí hrady - najdete ji nad obcí Pavlov a leží v podstatě na turistické hřebenovce. Z každé strany je prudké stoupání, a proto je dobré pro děti připravit nějaké úkoly. My jsme hráli šipkovanou a hledání pokladu na hradě dle nápovědí nalezených po cestě. Zřícenina je super, jsou tu opravdu krásné výhledy, děti si to tu můžou prošmejdit, ale bývá tu hodně plno :)



3. Archeopark Pavlov - přímo z hradu jsme zamířili do Archeoparku, který najdete mezi Pavlovem a nádrží. Jde o muzeum postavené přímo na archeologickém nalezišti mamuta. Je věnováno hlavně Velké Moravě, Věstonické Venuši a prvním lovcům. Jde o krásnou budovu s nezvyklou architekturou. Můžete si také prohlédnout přímo kostru mamuta, ještě v zemi, a kostry lovců. Pro malé děti to může být možná trochu děsivé, ale určitě to stojí za to.
http://www.archeoparkpavlov.cz/



4. Koupání v kempu Pavlov - i když jsme byli v Pavlově na konci května, zadařilo se nám nádherné počasí a dalo se koupat v Novomlýnské nádrži. Přímo v kempu Pavlov je totiž super umělá písečná pláž s jemným pískem. Pro mrňata jako stvořené. Samozřejmě že do té studené vody vlezli, ale to je něco co mě nemůže překvapit :) V samotném kempu pak najdete príma hřiště a taky bar. Jde o základnu "kiterů", takže se můžete při větrném počasí kochat jejich úžasnými kousky

5. Projížďka lodí po nádrži - v letní sezónu a myslím, že i od jara o víkendu jezdí po nádrži výletní lodě s krásným pohledem na Pálavu a hrad. My jsme teda celou plavbu strávili v podpalubí u motoru, který pan "strojník" odkryl pro technicky založené chlapečky. Ale i tak to stálo za to. Jedna ze zastávek je právě v kempu Pavlov.



6. Přímo nad Klentnicí najdete druhou zříceninu Sirotčí hrádek - trochu menší, ale pro děti snadněji dostupnou. Samozřejmě je dobrodružství se vyškrábat na skalní hrad loupeživých rytířů a prohledat jeho tajemná zákoutí :) Přímo z hradu jsme se potom vypravili po červené turistické stezce směr Mikulov - konkrétně do jeskyně Na Turoldu. Po cestě jsme se ještě ale vrátili do tábořiště Klentnice (pokud půjdete po červené, tak jakmile sejdete k hlavní cestě, vrátíte se po ní asi 50 metrů směrem do Klentnice)

7. Tábořiště Klentnice - trochu vtipná záležitost, ale děti si tu najdou to svoje :) Jde o nepoužívaný lom, kde najdete kiosek s kofolou, pivem a milou obsluhou, kovbojský saloon a spoustu různých zvířátek a hraček. Parádní odpočinek hlavně v horkých dnech.



6. Jeskyně Turold - je sice malá, ale hluboká. Pokud máte děti odvážnější a nebojí se v jeskyních, určitě si zajděte. Stojí to za to a já sama jsem nečekala v Mikulově takto zajímavou jeskyni.



7. Mikulov - no a Mikulov... Mikulov je krásný, ale speciálně pro děti tam toho moc nenajdete. Zámek jsem zatím s dětmi neabsolvovala, krásné jsou samozřejmě zahrady kolem zámku. Vyšplhali jsme se na Kozí hrádek, kde je krásný výhled na celé město. Pokud mi dáte nějaký tipy na aktivity s dětmi v Mikulově, budu moc ráda.



Na Pálavu jezdíme většinou na 3-4 dny.
1. den absolvujeme trasu nalevo od Klentnice
2. den napravo na Klentnice
3. den - Mikulov nebo Lednice

Co se týče jídla, musím doporučit Hotel Pavlov, případně dražší Café Fara. Ubytování řešíme většinou v soukromých domech, jak se nám poštěstí. Cenově vyjde lépe Perná, ovšem výhodnější výchozí bod je Klentnice. Pro turisty je tu skvěle fungující síť autobusových tras, takže se nemusíte bát, že někde zůstanete viset...
Pálavu doporučuju na jaro nebo na podzim. Jde o nejteplejší místo České republiky a v létě je tu opravdu úmorně :) Na podzim si můžete užít burčákové slavnosti, na jaře pak nádhernou probouzející se přírodu...




Komentáře

Oblíbené příspěvky