Obora Holedná a nová naučná stezka

Konečně se kluci a holky z brněnských lesů pochlapili a udělali v Brně krásnou naučnou stezku nejen pro dospěláky.


Oboru Holedná najdete mezi třemi brněnskými čtvrtěmi - Žebětín, Bystrc a Kohoutovice. Pro výlety s malými dětmi je nejlepší přístup od zastávky Stará dálnice, kde najdete i parkoviště pro cca 20 aut.
Tento vchod je nejblíže oplocené ohradě uvnitř obory, kde si můžete nakrmit divoká prasátka - nejvíc jim chutnají jablka, mrkve, kaštany a suché pečivo. Nemusíte se bát, že žádné neuvidíte. Jsou fakt hodně "oprsklá", je jich opravdu hodně a tak si výhledy na ně užijete během celé naučné stezky.


Hned na začátku, u vchodu, vás kromě krmení prasátek čeká nové hřiště a altánek na svačinku.
Stezka není moc dlouhá - tipla bych to tak na 1 - 1,5 km, takže ji zvládnou i malé děti.
Začínáme u hřiště a obejdete vlastně celou ohradu s prasátky.
Co je super, jsou témata, které na naučné stezce najdete. Je zaměřená na menší děti a je příjemně interaktivní. U první zastávky si můžete poslechnout, jak různě znějí druhy dřeva na tzv. dendrofonu, potom následuje skok daleký podle zvířat (jak daleko doskočí zvířata), fotografické okénko a různé otáčecí dřevěné prvky zaměřené na stromy, zvířata, houby, ... u nás měli klasicky největší úspěch houbičky.





Najdete tu taky labyrint, dřevěný xylofon a na závěr testovací pexeso. Všechno je to moc hezky zpracované, jde vidět, že si na tom dal někdo opravdu záležet.
Co bych já jako rodič ještě ocenila, by byly nějaké tipy na tabulích pro rodiče, na co děti upozornit přímo na místě nebo třeba pracovní listy či sbírání razítek na jednotlivých stanovištích. Ale to už jsou spíš jenom takové moje osobní pocity, když vím, že to jde i o fous líp.



Pokud budete mít ještě sílu, běžte se projít po oboře. Potkáte tu stáda srneček, muflonů a daňků. Zvířata jsou docela krotká a můžete je tak pozorovat opravdu z blízka.
Nám se poštěstilo na blátivé počasí a tak jsme ještě hledali v hlíně stopy :)



Komentáře

Oblíbené příspěvky