Výletní cíl: Staré Město a okolí

Prázdniny se neúprosně blíží, a proto přidám pár tipů na místa, kde se nám líbilo a kde se soustřeďuje více aktivit pro děti v jedné oblasti. První mojí volbou je Slovácko, konkrétně okolí Uherského Hradiště, kde by se dal klidně s dětmi strávit i celý týden, možná i déle :)


1. Kovozoo - najdete ho na kraji Starého Města u Uherského Hradiště, a to velice snadno. V jeho areálu se totiž tyčí krásný pruhovaný maják. Přiznám se, že k návštěvě tohoto areálu jsem byla z počátku skeptická. To má jako děti bavit nějaké zvířátka ze šrotu? Ale je to pecka. Začneme hned u vchodu. Maják - určitě stojí za to se vyšplhat až nahoru a prohlédnout si celý areál. Pod majákem hned pirátská loď a hřiště. Už tam jsme strávili asi půl hodinu :) Pokračujeme dovnitř, kde najdeme asi 200 kovových zvířat vyrobených ze šrotu, ale jakých! Krásných, roztomilých, originálních...dospělák neví, co koumat dříve, a co teprve děti. Lítají od jednoho k druhém. V areálu je taky další hřiště, takže pokud mláďata nezaujmou zvířata (což pochybuju), můžete jít tam. Nakoukli jsme i do porodnice zvířat (haly, kde se zvířátka vyrábí, bohužel nebylo zrovna žádné "in progress"). V nejvzdálenější části areálu je pak průlezka z obřích pneumatik, kde si teda zařádil i tatínek. Potom malé dopravní letadlo, které si můžete projít, starý buldozer a krásné staré kostelní zvony, které si můžete rozeznít...
V hlavní budově (asi konferenčním sálu), probíhají často ještě další menší výstavy, my jsme natrefili na LEGO a vláčky). Z této budovy se také můžete vydat systémem chodníků můstků a lávek nad střechy a pořádně si prohlédnout sběrný dvůr a budovy z vrchu.
To vše za velice symbolickou cenu 60 Kč za dospěláka, děti od 3 let za 40 Kč.
Za nás spokojenost 100%.
www.kovozoo.cz

2. Archeoskanzen v Modré - leží asi 20 km od Starého Města. V přírodě postavené obydlí z období Velké Moravy jsou vhodné už spíš pro starší děti. Ty naše (1 a 3 roky) nejvíc bavily zvířátka, která pobíhala po areálu. Najdete tu maličké jednoduché chatrče, kde se bydlelo spolu se zvířaty, až po dům významného kněze. Uprostřed malá dřevěná rozhledna a nahoře na kopečku nad vesnicí kamenný kostel. Často probíhá doprovodný program s ukázkou původních řemesel.
Vstupné pro dospělého 80,- Kč, pro děti 30.- nebo 60,- Kč.



3. Expozice Živá voda - ta se nachází hned v sousedství archeoskanzenu. Stavba zapuštěná do země, ve které najdete podvodní skleněný tunel pod vodní nádrží ze sladkovodními rybami a několik expozic o životě ve sladkovodních zvířat. Tunel je trochu krátký (cca 8 metrů), ale nám se podařilo vidět všechny "velké kousky" - asi 2 metry dlouhé jesetery. Co je super, že v areálu najdete taky koupací část - biotop určený ke koupání. Takže plavky s sebou.
Vstupné pro dospělého 90,-Kč



U společného parkoviště pak ještě najdete dřevěné bludiště s malou rozhlednou uprostřed a Centrum slováckých tradic. V době, kdy jsme tam byli, byla tato budova teprve ve výstavbě.

4. Zámek Buchlovice a jeho zahrady - stále se pohybujeme asi 5 km od Starého Města. Naše děti nám zatím nedovolí absolvovat klasické prohlídky zámků, takže bohužel nemůžu posoudit nakolik stojí za návštěvu interiéry tohoto zámku. Co ale můžu posoudit jsou zahrady a ty za návštěvu určitě stojí. Kromě fontánek s rybičkama, pobíhajících pávů a samozřejmě krásných stromů, květin a keřů, tu najdete záchranou stanici. Je přístupná pro děti, moc hezky vybavená - my jsme měli štěstí na srnečky, dravce, zajíce a spoustu ptáků.



5. Hrad Buchlov - z údolí si můžete několika trasami vydat na starobylý hrad Buchlov, kde si můžete užít nádherné výhledy na celou jihovýchodní Moravu. Prohlídku jsme s dětmi neabsolvovali, ale zajímavě zněly noční prohlídky. My jsme šli trasou přes Břestek, kdy jsme se zvládli vyšplhat i k Břestecké skále.



Další tipy nemáme osobně vyzkoušené, ale máme doporučené. Chystáme se na ně :)

6. Koupání ve štěrkovém jezeře u Ostrožské Nové Vsi.  - vyhlášené koupání v přírodě s čistou vodou.
7. Letecké muzeum v Kunovicích
8. Plavba po Baťovém kanálu - můžete si i pronajmout vlastní lodičku a strávit tu několik dní na hausbótu.

Na této lokalitě je skvělé, že je všechno v okruhu asi 10 km. Tudíž vás s dětmi nečekají žádné dlouhé přesuny. My jsme měli ubytování v Břesteku, velice příjemný dům: http://www.penzionbrestek.cz/), ale v okolí je toho hodně, takže každý si najde to svoje :)

Komentáře

Oblíbené příspěvky