OKOLÍ BRNA #10 - Jeskyně Pekárna

Pokud máte doma malé dobrodruhy, určitě ocení výlet k volně přístupné jeskyni Pekárna. Ta sloužila v pravěku jako úkryt lidem i zvěři a vy si tak s prťaty můžete zahrát na tlupu neandrtálců.



Do jeskyni je to nejblíž z Ochozu u Brna a to po modré stezce od Obecního úřadu. Trasa je dlouhá cca 1,5 km a není příliš vhodná pro kočárky. Na rozcestí se potom vydejte prudce do kopce po značené stezce k jeskyni. Jeskyně je volně přístupná a tak si nezapomeňte vzít čelovky a baterky a pořádně ji prozkoumat. Je poměrně bezpečná i pro malé děti a může to pro ně být nezapomenutelný zážitek.
Na levé straně cca v polovině zkuste najít pravěkou kresbu (opravdu tam je, samozřejmě zdařilá imitace). My jsme již několikrát měli štěstí na spící netopýry v zadní části jeskyně.



U vchodu je ohniště a tak si můžete na ohni uvařit dobrý kotlíkový guláš nebo opéct špekáčky.

Pokračovat můžete k dalším volně přístupným jeskyním, které jsou kousek. Nejsou ale už tak vhodné pro malé děti a klaustrofobiky :) Jeskyně Netopýrka je kousek po zelené směrem k Hádku a její objevování je opravdu náročné, chodby jsou úzké a hluboké a vy si můžete užít jako opravdičtí amatérští speleologové. Kluci bývají nadšeni, maminky už méně. Potom ještě stojí za zmínku jeskyně Švédův stůl, která je spíše skalním útvarem (není moc hluboká) a často zde nocují partičky různých čundráků nebo party "rytířů".

Co se týče jídla, je tento kousek údolí Říčky perfektně vybaven. Asi kilometr od jeskyně je nové občerstvení u Kaprálového mlýna (polévka, pivo, limo, smažené) nebo parádní Ranč u Jelena, kde na děti opravdu myslí (dětský koutek, parádní hřiště, spousta zvířátek) a hlavně opravdu výborně vaří. Zdatnější chodci můžou pokračovat Mariánským údolím směrem do Líšně  k MHD nebo můžete vyšlápnout k autobusu (zastávka Říčky bus).

Hřiště Ranč U Jelena - zdroj: www.rancujelena.cz

V Kaprálově mlýně je otevřen obchůdek, kde můžete koupit spoustu zajímavých suvenýrů z Moravského krasu, nádhernou knížku o bývalých majitelích tohoto mlýna (kniha Zítra bude líp - Zdena Kaprálová) a taky materiály pro výuku v přírodě od Lipky. Nadité peněženky s sebou :)

Zdroj: www.kapraluvmlyn.cz

Komentáře

Oblíbené příspěvky